De Zweedse Royals

Normaal gesproken plaats ik op deze site alleen maar berichten over de Nederlandse royals maar omdat Prinses Victoria van Zweden vandaag gaat trouwen en ik dat zeker niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan vandaag toch aandacht voor de Zweedse royals.
Over het Zweedse Koninklijk Huis.
De zweedse koninklijke familie bestaat ZM Koning Carl XVI Gustaf HM Koningin Silvia HKH Kroonprinses Victoria ZKH Prins Carl Philip HKH Prinses Madeleine HKH Prinses Lilian en vanaf vandaag dus ook uit Daniel Wesling. De familienaam van de zweedse royals is Bernadotte.  Hieronder even een korte biografie van de leden van de zweedse koninklijke familie.
Carl Gustaf Folke Hubertus, de koning van Zweden, Hertog van Jxe4mtland, Zweden is sinds 15 September 1973 het hoofd van State. Carl Gustaf werd op 30 april 1946 geboren als de zoon van de toenmalige kroonprins Gustaf Adolf en Prinses Sibylla van Saksen Coburg-Gotha. Zijn vader overleed tijdens een vliegtuigcrash in 1947, en zijn moeder overleed 1972. In 1973 volgde hij zijn opa op als koning van Zweden. In 1976 verloofde Koning Carl Gustaf zich met Silvia Renate Sommerlath en op 19 Juni van dat jaar vond de bruiloft plaatst. Ze hebben drie kinderen: Kroonprinses Victoria, prins Carl Philip en prinses Madeleine. De koning en koningin wonen in Drottningholm Palace.
Silvia Renate, koningin van Zweden, werd geboren in Heidelberg op 23 december 1943. Als dochter van de late directeur Walther Sommerlath en zijn Braziliaanse vrouw Alice. Silvia en Koning Carl Gustaf leerden elkaar kennen tijdens de Olympische Spelen van 1972 in Mxfcnchen. Op 12 Maart 1976 verloofde ze zich in het Koninklijk Paleis met Carl Gustaaf van Zweden Het huwelijk vond plaats op 19 juni van dat jaar. Het koninklijk paar heeft drie kinderen: Kroonprinses Victoria, prins Carl Philip en prinses Madeleine.
KRONPR~1
Victoria Ingrid Alice Desiree
, kroonprinses van Zweden, hertogin van Vxe4stergxf6tland, werd geboren op 14 Juli 1977 als het oudste kind van koning Carl Gustaf en koningin Silvia. Ze heeft een broer en zus Prins Carl Philip en Prinses Madeleine. Victoria heeft sinds 2001 een relatie met Daniel Westling.De verloving werd aangekondigd op 24 februari 2009. Het huwelijk zal plaatsvinden op 19 juni 2010.
Herr+Daniel+Westling
Olof Daniel Westling
werd op 15 September 1973 in xd6rebro geboren als zoon van Olle Westling en diens echtgenote Eva. Daniel is een Zweeds sportschoolhouder. Daniel en Victoria hebben een relatie vanaf 2001. De verloving werd aangekondigd op 24 februari 2009. Het huwelijk zal plaatsvinden op 19 juni 2010. Vanaf dat moment zal Westling de titels Prins van Zweden en Hertog van Vxe4stergxf6tland dragen.
Carl Philip Edmund Bertil, Prins van Zweden, was hertog van Vxe4rmland, geboren op 13 mei 1979. Hij is het tweede kind van koning Carl Gustaf en koningin Silvia. Hij heeft twee zussen, kroonprinses Victoria en prinses Madeleine.
Madeleine Therèse Amelie Josephine, Prinses van Zweden, werd hertogin van Hxe4lsingland en Gxe4strikland, geboren op 10 juni 1982.Ze is het jongste kind van koning Carl Gustaf en koningin Silvia. Ze heeft een oudere broer en een oudere zussen, kroonprinses Victoria en prins Carl Philip.
Lilian, Prinses van Zweden, werd hertogin van Halland, geboren op 30 augustus 1915 in Wales. Ze trouwde op 7 december 1976 met Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bertil, de oom van Zijne Majesteit de Koning, in de kapel van Paleis Drottningholm . Prins Bertil overleden op 5 januari 1997.
Nederlandse Royals en de Zweedse royals
De Nederlandse royals hebben een goede band met de Zweedse royals. Zo is Koningin Juliana de Peetmoeder van Koning Carl Gustaaf. Koningin Beatrix de Peetmoeder van Prinses Victoria en Prinses Victoria op haar beurt weer de peetmoeder van Prinses Amalia.
Bron foto’s: Royalcourt/Paul Hansen
Maandag/Dinsdag op deze site meer over het koninklijke huwelijk en de Zweedse royals!

5 gedachten over “De Zweedse Royals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.