Hoe vierden zij hun vijfde verjaardag?

Anja kwam met het leuke idee om aandacht te besteden aan hoe verschillende troonopvolgers hun vijfde verjaardag vierden. Nou gebeurde dat eigenlijk allemaal in privé sfeer dus veel informatie is er niet over te vinden. Toch valt er wel iets te zeggen over de vijfde verjaardag van Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana , Prinses Beatrix , Koning Willem-Alexander en Prinses Amalia. Ik heb mijn best gedaan er een mooi overzichtje van te maken. Kijk en vergelijk.

Prinses Wilhelmina

Prinses Wilhelmina met moeder Koningin Emma in juni 1885. Bron: RVD / Nationaal Archief

Prinses Wilhelmina vierde haar vijfde verjaardag op 31 augustus 1885. Ruim een jaar hiervoor (juni 1984)  overleed haar halfbroer en was ze echt de beoogt opvolger van haar vader geworden. Haar vader was ondertussen  68 jaar en Prinses Wilhelmina moest dus snel worden klaar gestoomd voor het koningschap. Privéles en een strakke dag indeling gemaakt door moeder Emma bepaalde het leven van Prinses Wilhelmina wat zich afwisselt afspeelde op Paleis Noordeinde en Paleis het Loo. Voor politiek was de vijfde verjaardag van het prinsesje rede om op te roepen tot een nationale feestdag onder de naam Prinsessedag..Al werd het nog niet gelijk in het hele land gevierd,  het wel de opzet naar de latere koninginnedagen..  Of de kleine Prinses Wilhelmina samen met haar moeder die dag ook bezoeken heeft gebracht aan de festiviteiten is mij onbekend.

Koningin Juliana

Prinses Juliana in historisch kostuum dat gebaseerd is op een jurk van prinses Louise Henriëtte,op een schilderij uit 1634.
Foto gemaakt op donderdag 30 april 1914 op paleis Het Loo. Bron RVD/ Nationaal Archief

De dochter van koningin Wilhelmina, Prinses Juliana,  vierde haar vijfde verjaardag op 30 april 1914. Juliana was enigst kind , maar had op ‘Huis Den Bosch’  wel een paar leeftijdsgenootjes  om zich heen. Prinses Juliana kreeg niet alleen les , maar was er een klasje gevormd met nog drie andere meisjes. Handelsblad meldde twee dagen voor de verjaardag van Prinses Juliana:
“Naar wij vernemen is het, evenals ten vorigen jare, het plan van HM om den verjaardag van de Prinses zonder uiterlijk feestvertoon te vieren, zoodat ook geen receptie wordt gehouden.”
In privékring wordt het wel gevierd en werd het een echt feest voor het prinsesje. Ze kreeg van moeder (Koningin Wilhelmina) een uitgebreid aquarium met vele soorten vissen en waterplanten, salamanders en reptielen en daar zal het vast niet bij gebleven zijn.

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix met ouders Prinses Juliana en Prins Bernhard en zussen Prinses Irene en Prinses Margriet in 1943. Bron: Nationaal Archief / RVD


Prinses Beatrix viert haar vijfde verjaardag op 31 januari 1943. De Tweede Wereldoorlog is dan in volle gang en Prinses Beatrix woont in de Canadese stad Ottawa. In tegenstelling tot haar moeder en oma is zij geen enigst kind. Vlak voor haar vijfde verjaardag wordt haar tweede zus geboren,  Prinses Margriet. Haar oudste zus Irene is op haar vijfde verjaardag 3 jaar. Tijdens het verblijf had ze ook nog eens een speelmaatje: Renee Roell. Hoewel het een moeilijke periode is in de Nederlandse geschiedenis geniet Prinses Beatrix veel vrijheid en een onbezorgde tijd  in Canada. Prinses Beatrix kreeg geen privéles , anders dan haar moeder en oma,  maar gaat aar een  een Canadese basisschool.

Prins Willem-Alexander

April 1972.  Bron: RVD / Nationaal Archief

Prins Willem-Alexander vierde zijn verjaardag op 27 april 1972.  Het prinsje woont op dat moment samen met zijn ouders Prinses Beatrix en Prins Claus en  zijn twee broers  Prins Friso (3 jaar)  en Prins Constantijn (2 jaar) op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Net als zijn moeder gaat ook Prins Willem-Alexander gewoon naar school in plaats van privélessen thuis. Hij volgt zijn lagere school  op de Nieuwe Baarnse School in Baarn, waar hij vast volgens Nederlands gebruik trakteerde en langs de klassen is gegaan. Zijn verjaardag wordt in ieder geval in familiekring gevierd.

Prinses Amalia

Foto vrijgeven op 5 december 2008 door de RVD

Prinses Amalia viert haar verjaardag op 7 december 2008.  Ze zit op dat moment een jaar op Bloemcampschool in Wassenaar. Net als bij de andere is ook Prinses Amalia haar vijfde verjaardag een volledige privégelegenheid. De prinses viert haar verjaardag thuis op Vila Eikenhorst met haar ouders Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima en  zusjes de prinsessen Alexia (3 jaar) en Ariane (1 jaar). Ook de oma’s , opa , nichtjes , neef en de ooms en tantes kunnen niet ontbreken op het verjaardagsfeestje.


2 gedachten over “Hoe vierden zij hun vijfde verjaardag?

  • 14 jan 2015 om 6:29 am
    Permalink

    Wat een leuk overzichtje is het geworden met mooie foto's erbij, zeker die van het klasje van Willem Alxeander, wat een verschil met destijds zijn oma Juliana. Heel leuk gedaan

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.