In memoriam Prins Carlos Hugo de Bourbon de Parma

Omdat ik op deze site weinig over de bourbon de parma's heb geschreven en Carlos Hugo toch een bijzondere man is die getrouwd geweest is met een lid van de koninklijke familie heb ik besloten om het overlijden van Carlos Hugo te gebruiken om eens een kijkje te nemen in zijn  leven.

http://s.nos.nl/swf/nos_video_embed.swf

Carlos Hugo Xavier Marie Sixtus Lodewijk Robert Jan George Benedictus Michaël (Frans: Charles Hugues) werd op 9 April 1930 in Parijs geboren als de zoon van Xavier van Bourbon-Parma en Marie Madeleine Yvonne de Bourbon-Busset. Hij was hertog van Parma en Piacenza, was hoofd van het Huis Bourbon-Parma en van 1975 tot 1979 Carlistisch pretendent naar de Spaanse troon.

Carlos Hugo was een topfiguur was binnen de Carlistenbeweging.De Carlisten maakten aanspraak op de Spaanse troon en werden door veel Nederlanders als een uiterst rechtse beweging gezien. In Spanje was dictator Franco aan de macht, die de aartsrivaal van de Carlisten, Juan Carlos, als opvolger zag. Deze Juan Carlos was de kleinzoon van de Spaanse koning Alfons XIII, die in 1931 werd afgezet. Pogingen om de dictator te bewegen Carlos Hugo de troon te geven, mislukten. De prins was na 1968 zelfs helemaal niet meer welkom in Spanje, nadat hij felle kritiek had geuit op Franco. Na het overlijden van de dictator werden de Carlisten gelegaliseerd en deed Carlos Hugo afstand van zijn aanspraken op de troon. Zijn politieke carrière kwam ook daarna echter nauwelijks van de grond. Toen hij er niet in slaagde om de Carlisten aan parlementszetels te helpen en zijn huwelijk kapot ging aan politiek, trad hij af als partijleider.

In Nederland werd hij bekend toen er geruchten begonnen op te komen over een verloving van hem en de tweede dochter van koningin Juliana en Prins Bernard -Prinses Irene- Bij de protestanse Nederlanders en vooral binnen de prostestantse koninklijke familie kon het er niet in dat Prinses Irene zou trouwen met een Katohliek en daarnaast was Carlos ook nog eens politiek actief. Uiteindelijk verloofde het paar zich op 10 Februari 1964 en trouwden het paar -zonder toestemming van het parlement- als nog op 29 april 1964 in Rome. De familie van Irene mocht daar niet bij zijn en moest het volgen op de televisie door stroom storing misde ze zelfs nog een deel.

Prins Carlos Hugo en Prinses Irene kregen 4 kinderen:
Carlos Xavier Bernardo Sixto Marie prins van Piacenza, hertog van Madrid (27 januari 1970)
Margarita Maria Beatriz  gravin van Colorno (13 oktober 1972)
Jaime Bernardo hertog van San Jaime, graaf van Bardi (13 oktober 1972)
Maria Carolina Christina  hertogin van Guernica, markiezin van Sala (23 juni 1974)

In 1981 scheiden prins Carlos Hugo en Prinses Irene. Na zijn scheiding van prinses Irene ging hij in Amerika les geven aan de Stanford Universiteit. Ondanks de breuk met de prinses bleef hij goede banden onderhouden met het Nederlandse koninklijke familie.

Een foto-overzicht van het leven van Carlos Hugo

VerlovingBijhethuwelijkvanchristinain1975
MetdochtermariacorolinaNahetjaarlijksedefileinopenkoetsMetmargarita1978Familiefotouit1978
Huwelijkbernardjrin200
 Huwelijkconstantijnenlaurentienin2001

Bron van de afbeeldingen: RVD 

Nog meer foto's: Foto-overzicht ANP

6 gedachten over “In memoriam Prins Carlos Hugo de Bourbon de Parma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.