Prinses Laurentien 50 jaar

Een groot feest zal vandaag nog niet gevierd worden.  Haar man (Prins) Constantijn is vandaag op pad voor het Startupfest en de kinderen zullen naar school moeten. De prinses gaf eerder ook aan het privé te vieren in , zoals dat zo mooi heet , huiselijke kring.  De vijftigste verjaardag van Prinses Laurentien is natuurlijk wel een mooie reden om haar in de spotlights te zetten

Jeugd

Laurentien Brinkhorst met vader, Laurens-Jan Brinkhorst, moeder jantien broer marius
Bron: RVD

Prinses Laurentien wordt 50 jaar geleden (op 25 mei 1966) in Leiden geboren als Petra Laurentien Brinkhorst. Ze is het tweede kind en eerste dochter van mr. Laurens Jan Brinkhorst (oud politicus D66 onder andere minister van Landbouw en Economische zaken geweest) & en drs. Jantien Brinkhorst-Heringa. De prinses heeft een oudere broer Marius. Vanwege het werk van haar vader heeft Prinses Laurentien enkele jaren in Japan gewoond.

00008004643
Bron: Nationaal Archief / RVD Koninklijk Huis

Opleiding en carrière

Haar middelbare school doorliep ze deels in Den Haag en later in Tokio (Japan) waar haar vader toen werkzaam was. Na de middelbare school ging Prinses Laurentien geschiedenis studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen waar zij in 1986 haar propedeuse behaalde. Na het halen van haar propedeuse is ze politieke wetenschappen in Londen gaan studeren.  Toen ze van deze opleiding haar Bachelor of Arts gehaald had is ze aan de Universiteit van Californië – Berkeley verder gaan studeren en haalde ze haar Master of Journalism in 1991. De titel van haar masterthesis is “Street prostitution in San Francisco”.

Na een stage CNN in Atlanta en werk voor de Haagsche Courant stapte de prinses al vrij snel van journalistiek over naar PR functies.  Van 1992 tot 2003 vervulde ze voor verschillende organisaties (o.a. bij Weber Shandwick, Edelman PR Worldwide en Adamson BSMG Worldwide) het gebied van communicatie en PR. Sinds mei 2003 is zij actief als onafhankelijk communicatieadviseur.

Huwelijk en gezin

00008007684
Bron: Picture Report, Nationaal Archief / RVD Koninklijk Huis

De eerste ontmoeting met Prins Constantijn die Laurentien zich kan herinneren was in 1985 op de Groene Draeck. Waarschijnlijk was dat nog niet eens de eerste keer dat ze bij elkaar in de buurt waren want de moeder van Laurentien kent Prinses Beatrix uit haar studententijd.  Hoe dan ook de twee verliezen elkaar in eerste instantie uit het oog en pas in 1995 leerde ze elkaar goed kennen krijgen ze verkering

00008007753
© RVD

De officiële verloving werd bekend gemaakt in 2000. Op 17 mei 2001 in het raadhuis van Den Haag trouwde het paar voor de wet en twee dagen later wordt in de Grote of St. Jacobskerk van Den Haag het huwelijk kerkelijk ingezegend.

Op 8 juni 2002 worden Prinses Laurentien en Prins Constantijn voor het eerst ouders met de geboorte van dochter (gravin) Eloise.

00008007762
Bron: Bureau Fotogeniek, Nationaal Archief / RVD Koninklijk Huis

Op 21 maart 2004 volgt zoon Claus-Casimir

fdb1f912-a32f-4919-ac81-ffea77bf1f32
© RVD / Max Koot Studio. Fotograaf: Rob Ris

Op 3 juni 2006 de tweede dochter (en het derde kind) Leonore

dsc668b-dll-jpg
© RVD

De eerste periode na het huwelijk woonden het paar , met later ook hun dochter Eloise, in Londen. Vervolgens is het gezin in Brussel gaan wonen. Sinds de zomer van 2015 woont het gezin in Den Haag.

Huidige werkzaamheden

prinses-laurentien-okt-15-l
© RVD – Fotograaf: Jeroen van der Meyde

Naast haar activiteiten als lid van het Koninklijk Huis heeft Prinses Laurentien verschillende professionele activiteiten.

Het meest bekend is de prinses door haar werkzaamheden rond laaggeletterdheid. Tijdens haar studie kwam ze door het maken van een rapportage in aanraking met het onderwerp. Later meldt ze zich aan om als vrijwilliger laaggeletterden bijscholing gaan geven.  In mei 2004 werd op haar initiatief Stichting Lezen & Schrijven opgericht. De stichting heeft als doel het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid in Nederland en internationaal. De Prinses stopte per 1 januari 2014 als voorzitter , maar is nog altijd als ere-voorzitter. In deze functie richt ze zich vooral op internationale inspanningen van de stichting, binnen voorbeeld het European Literacy Policy Network (ELINET) en het programma Public Libraries 2020.

Haar werkzaamheden op in de strijd tegen laaggeletterdheid gaan verder dan de stichting Lezen en Schrijven , zo is Prinses Laurentien sinds 2009 ook Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO,  was in 2011 voorzitter van de High Level Group of experts on Literacy(HLG) van de Europese Commissie, die in 2012 zijn eindrapport  met aanbevelingen voor een structurele Europese aanpak van laaggeletterdheid presenteerde en heeft ze verschillende ere-functies op dit terrein. Ze is beschermvrouw van de Vereniging Onbeperkt Lezen (voorheen de NLBB, Vereniging van Leesgehandicapten), Beschermvrouw van het Genootschap Onze Taal en Erevoorzitter van de Vereniging van Openbare Bibliotheken

4975301898_8bd61e0df4_o
Bron: Stichting Lezen en Schrijven. Fotograaf: Sebastiaan ter Burg

De prinses schrijft zelf ook.  Zo schreef ze de kinderboekenreeks Mr Finney, over duurzaamheid en klimaatverandering. Het eerste boek verscheen in 2009 , het tweede in februari 2011, en het derde in november 2013. Samen met Paul van Loon maakte ze een sprookjesboek ‘De Sprookjessprokkelaar ‘ die in oktober 2014 gepresenteerd werd.  Afgelopen maand nog verscheen er een nieuw boek van Prinses Laurentien:’Nog lang en gelukkig’,  en boek waarin vanuit kinderen gekeken wordt naar de dilemma’s van leidinggevende.

En dat sluit weer helemaal aan bij de gedachte waarmee Prinses Laurentien in 2009 de ‘Missing Chapter Foundation oprichtte, namelijk kinderen en volwassenen aanzetten om op een gelijkwaardige manier in gesprek te gaan over de natuur en over de manier waarop wij met elkaar omgaan.

De stichting brengt ons ook bij het tweede onderwerp wat op veel aandacht van Prinses Laurentien kan rekenen: duurzaamheid en natuurbescherming. Ook op dit gebied is de Prinses al jaren actief. Zo is ze onder andere adviseur van het WNF en sinds 2003 betrokken bj Fauna & Flora International (FFI), een internationale natuurbeschermingsorganisatie die zich met name richt op de wereldwijde bescherming van bedreigde diersoorten en ecosystemen, eerst als lid van het Executive Committee en later als Vice-President en sinds 2012 als president. Ook vanuit haar functie als Fellow bij de European Climate Foundation, Special Advisor voor Rewilding Europe , Senior adviseur bij de Haven van Rotterdam houdt ze zich met het onderwerp bezig.

 

Prinses Laurentien door de jaren heen

2000 – 200120022003200420052006– 2007200820092010201120122013201420152016

Nog een fotoserie uit 2013 en nog een foto uit hetzelfde jaar

Eén gedachte over “Prinses Laurentien 50 jaar

  • 7 jun 2016 om 8:40 pm
    Permalink

    Wat een mooie verjaardagslog! Eloise leek als klein meisje veel op haar moeder. Leuk om de babyfoto’s van de kinderen terug te zien. Ik heb wel bewondering voor prinses Laurentien, ze was ook erg aardig toen ik haar ontmoette (in 2011..)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.