SPECIAL: Prins Constantijn en Prinses Laurentien 12,5 jaar getrouwd

Morgen is het twaalf en een half jaar geleden dat Prins Constantijn voor de wet trouwden met Prinses Laurentien en dinsdag is het kerkelijk huwelijk 12,5 jaar geleden. Tijd om eens terug te kijken.. 

De voorgeschiedenis

Prins Constantijn Christof Frederik Aschwin Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg werd  op 11 oktober 1969  in Utrecht geboren als derde zoon van Prinses Beatrix en Prins Claus. De Prins heeft twee broers, Koning Willem-Alexander (1967) en Prins Friso (1968-2013). Hij groeide op in Lage Vuursche (Kasteel Drakesteyn) en verhuisde in 1981 naar Den Haag (Paleis Huis Den Bosch).

1975-gezin
Bron: Narionaal Archief / RVD Koninklijk Huis

Prins Constantijn volgde het lager onderwijs in Baarn, haalde in  1987 zijn  vwo diploma aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag en ging daarna  een jaar lang talencursussen in Frankrijk en Italië doen. De Prins studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden en behaalde zijn meesterstitel in1995 in de richting burgerlijk recht. In 2000 volgde hij een MBA-studie aan het European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau in Frankrijk.

Prinses Laurentien  werd op 25 mei 1966 in Leiden geboren als  Petra Laurentien. Ze is de dochter van oud minister Laurens Jan  Brinkhorst en Jantien Brinkhorst-Heringa en heeft een broer Marius. Prinses Laurentien bracht een deel van haar jeugd door in Japan.

65930-gezinlaurentien-bmp
Bron: RVD

Prinses Laurentien ging in Den Haag naar de middelbare school en haalde haar baccalauréat A aan het Lycée Français in Tokio. Daarna studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij in 1986 haar propedeuse geschiedenis behaalde om vervolgens in Londen verder te gaan. Daar haalde ze in 1989 een Bachelor of Arts in de politieke wetenschappen aan de University of London (Queen Mary College). In juli 1991 haalde de Prinses haar Master of Journalism aan de University of California te Berkeley in de Verenigde Staten.

00008007684
Bron: Nationaal Archief / RVD Koninklijk Huis

Het paar kent elkaar al vanaf kinds af aan. De moeder van Prinses Laurentien is namelijk altijd bevriend gebleven met koningin Beatrix nadat ze samen in hetzelfde studentenhuis in Leiden hadden gewoond. Kind aan huis bij de koninklijke familie was Laurentien niet. Prins Constantijn en Prinses Laurentien konden zich maar een ontmoeting herinneringen. Pas later leerden het paar elkaar in Brussel beter leerden kennen. In 1995 raakte het echt ‘aan’

De verloving
00008007679
Bron: Nationaal Archief / RVD Koninklijk Huis

Na een relatie van 5 jaar lokte  prins Constantijn zijn aanstaande vrouw naar haar huis in Brussel waar zij een zee van bloemen aantrof. Een paar weken later (op 16 december 2000) werd de verloving bekend gemaakt. Dit gebeurde door een persbericht en een persconferentie in de vestibule van Huis ten Bosch, waar ook beide ouders aanwezig waren.
Een filmpje – Een artikel met foto’s

Huwelijk
http://gty.im/109122401

Het burgerlijk huwelijk werd op 17 mei 2001 in de Oude Raadzaal in Den Haag gesloten. Prinses Laurentien droeg een roze, parelmour jurk met mantel van een ruwe zijde die gemaakt was door de Belgische couturier Edouard Vermeulen van het couturehuis Natan in Brussel. Het bruidsboeket bij de burgerlijke huwelijk bestond voornamelijk uit lathyrus, dat was de lievelingsbloem van prinses Juliana. De plechtigheid werd, met uitzondering van prinses Juliana , door alle (volwassen) leden bijgewoond  Prins Bernhard kreeg zelfs een speciaal welkom van Burgemeester Deetman. Tijdens het burgerlijke huwelijk waren Prins  Friso (broer van Constantijn), Mikkel Hofstee (goede vriend van Constantijn), Marius Brinkhorst (broer van Laurentien) en Sophie van de Wouw (Laurentiens beste vriendin)  de getuigen.
Tijdens de  bijeenkomst werd het ja-woord uitgesproken en  waren er verschillende toespraken. Na de plechtigheid in de zaal, stond het stel de pers te woord. Op Paleis Huis ten Bosch werd de rest van de dag met alle gasten doorgebracht, er wordt o.a. heerlijk gedineerd en tot in de late avond gedanst. Het was een regenachtige dag , maar dat leek het paar niks uit te maken. Het paar laat zich zelf vervoeren in een open auto.

Aankomst bruidspaar , nogmaals aankomstAankomst koningin Beatrix en Prins Bernhard ,  Prinses Laurentien kijkt mee over de schouders van prins Constantijn , Een handkus van Prins Constantijn voor Prinses Laurentien ,  en nog een handkus , Prins Constantijn omhelst zijn vader ,  bij vertrek moet er natuurlijk wel even gestrooid worden met blaadjes  Bekijk HIER een foto van deze dag

00008007753
Bron: RVD

 

Twee dagen later, op 19 mei 2001, trouwt het paar in de Grote of St. Jacobskerk in Den Haag voor de kerk. In tegenstelling tot het burgerlijk huwelijk was het nu zonnig in Den Haag. Prinses Laurentien had een ivoorkleurige jurk van Edouard Vermeulen en een  bruidboeket bestaande uit Oranje bloesem, Gardenia, Bougainvillea, Roos Emerald Green, Roos Avalanche, Sneeuwbal, en Convallaria. Haar sleep was ruim 3,5 meter. De bruidsmeisjes Maria-Carolina de Bourbon-Parme en Charlotte Waldeck moesten haar helpen om de sleep mooi te laten vallen. De bruidskinderen waren Alice gravin Von Oeynhausen-Sierstropff; Gabriella Crossick-Kountourides; Julius-Constantin Freiherr von dem Busch-Haddenhausen; en Floris de Nijs Bik.

Bij het kerkelijke huwelijk werd gebruik gemaakt van koetsen, die vertrokken van Paleis Noordeinde in Den Haag. In de eerste koets zaten Marius Brinkhorst (broer van de bruid) en zijn echtgenote; in de tweede koets zaten koning Willem-Alexander met koningin Máxima (toen nog niet getrouwd , wel verloofd) en Prins Friso; in de derde koets zaten de de ouders van het bruidspaar; in de vierde koets zaten de bruidsmeisjes en de bruidskinderen. De vijfde en laatste koets was open en daarin zat het bruidspaar.

00008007754
Bron: Bureau Fotogeniek , Nationaal Archief / RVD Koninklijk Huis

Bij de kerkelijk huwelijk waren zo’n 1400 mensen . Onder hen zijn vele koninklijke, keizerlijke en vorstelijke personen, zoals kroonprinses Victoria van Zweden; prins Edward van Groot-Brittannië met echtgenote Sophie Rhys Jones; prins Haakon van Noorwegen met (toen nog zijn verloofde) Prinses Mette-Marit; ex-koning Constantijn van Griekenland (peetoom van de bruidegom); prins Guillaume van Luxemburg met echtgenote Sibilla; koning Philippe van België met zijn zwangere echtgenote koningin Mathilde; prins Hassan binTalal en prinses Sarvath El Hassan uit Jordanië; prins Nikolaus von und zu Liechtenstein met echtgenote Margarethe; en de Japanse prins Akishino met zijn echtgenote. Op prinses Juliana na was de gehele koninklijke familie aanwezig. Daarnaast was vrijwel heel het kabinet aanwezig en was de gastenlijst nog  aangevuld met vrienden van het bruidspaar.

De dienst werd geleid door Carel ter Linden. Constantijn’s broer , koning Willem-Alexander en de vader van Laurentien lazen een tekst voor uit de bijbel.  De getuigen waren Prins  Friso (broer van Constantijn), Mikkel Hofstee (goede vriend van Constantijn), Marius Brinkhorst (broer van Laurentien) en Sophie van de Wouw (Laurentiens beste vriendin) , alle vier waren ze ook getuigen bij het burgerlijk huwelijk.

Prins Maurits maakt foto voor eigen archief het bruidspaar tijdens de dienst ,
Foto bij vertrek , Het paar bij aankomstPrinses Laurentien in de koets, Prins Constantijn helpt Prinses Laurentien uit de koets  , Prins Willem-Alexander , Prinses Maxima , Prof.Mr. Pieter , Prinses Margriet en prins Bernhard wachten op de koets

Het bruidspaar in de koetszwaaien vanuit de koets , de bruidsmeisjes  en bruidskinderen in de koets

Na de dienst reed het paar naar Paleis Nooreinde waar Prins Constantijn en Prinses Laurentien op het balkon verschenen voor ‘de kus.’ Daarna verschijnen ook de beide ouders van het stel op het balkon. Wat een mooi moment tussen het bruidspaar en prins Claus opleverde.

 

Na de balkonscène komt er een eind aan het publieke gedeelte van de huwelijksdag, het echte feest moest nog beginnen op het paleis… Klik HIER en HIER voor een foto van de dansavond.

769d3-b055a1b7d4b0d974798e8eefdfc5239aff12ba920f93301fcd7ace7c690348d7

00008007756
Bron: Nationaal Archief / RVD Koninklijk Huis
Nog wat offciele foto’s
Een filmpje van het kerkelijk huwelijk
Bekijk HIER een fotoserie van beide dagen en HIER  nog een foto van het , toen nog aanstaande,  bruidspaar aan de vooravond van het huwelijk en HIER Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter
Gezin

Op 8 juni 2002 werd het eerste kind van Prins Constantijn en Prinses Laurentien geboren. Het meisje kreeg de volledige naam Eloise Sophie Beatrix Laurence.

00008007759
Bron: Nationaal Archief / RVD Koninklijk Huis

Op 21 maart 2004 werd het gezin uitgebreid met zoon Claus-Casimir, voluit Claus-Casimir Bernhard Marius Max.

fdb1f912-a32f-4919-ac81-ffea77bf1f32
Bron: RVD

En op 3 juni 2006 met een tweede dochter, Leonore, voluit Leonore Marie Irene Enrica.

792f9d6e-f882-48ac-9838-0c54a2d2e648
Bron: RVD

Het heden

118eb-c40-5-groot

2012-groepsfoto
Bron: RVD

Prins Constantijn en Prinses Laurentien wonen  ondertussen  samen met hun drie kinderen in Brussel.
Prins Constantijn werkt als Kabinetschef bij de Europese Commissie voor het kabinet van Eurocommissaris mevrouw drs. N. Kroes, Commissaris voor Digitale Agenda en Prinses Laurentien is werkzaam bij de European Climate Foundation en werkt als zelfstandig communicatieadviseur. Ze schrijft kinderboeken , zet zich in voor de door haar zelf opgerichte stichtingen Lezen en schrijven en Missing Chapter Foundation  en werkt veel samen met het WNF.

Eén gedachte over “SPECIAL: Prins Constantijn en Prinses Laurentien 12,5 jaar getrouwd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.