SPECIAL: Prinses Maxima 40 jaar

Jeugd
Op 17 mei 1971 wordt prinses Maxima als dochter van Jorge Horacio Zorreguieta en María del Carmen Cerruti de Zorreguieta in Buenos Aires –Argentinië– geboren Zij heeft twee broers –Martin en Juan– en  een zus –Ines-. Uit het eerste huwelijk van Maxima’s vader –met Martha Lopez Gil– heeft Máxima nog drie halfzusjes: Maria, Angeles en Dolores.  Prinses Maxima groeide op in Buenos Aires.

Studie
Na de basisschool gaat Prinses Maxima naar de Northlands school waar ze tweetalig(Spaans-Engelstalig) onderwijs volgt in 1988 haalt Prinses Máxima daar haar baccalaureaat (vergelijkbaar met ons VWO).

Na haar middelbare school vervolgt ze haar school aan de katholieke universiteit van Argentinie-Universidad Católica Argentina-. Hier studeert ze in 1995 af in de studierichting Economie.

Werk voor 2002 
Tijdens haar studie werkte prinses Maxima van 1989 tot 1990 bij Mercado Abierto S.A. Hier deed zij onderzoek naar op de financiële markt gerichte software.

Van 1992 tot 1995 werktte Prinses Maxima op het Sales Department van Boston Securities S.A. in Buenos Aires. Daarnaast gaf zij Engelse les aan kinderen en volwassenen en les in wiskunde aan middelbare scholieren en eerstejaars studenten.

Van juli 1996 tot maart 1998 was Prinses Máxima werkzaam bij HSBC James Capel Inc. in New York als Vice-President Latin American Institutional Sales. Daarna werktte ze tot augustus 1999 bij Dresdner Kleinwort Benson. Ze was daar Vice-President bij de afdeling Emerging Markets, gespecialiseerd in Equities.

Aansluitend werktte Prinses Maxima tot mei 2000 bij de Deutsche Bank in New York als Vice-President Institutional Sales. Vervolgens is ze tot april 2001 werkzaam op het EU Representative Office van de Deutsche Bank in Brussel.

Functies na haar huwelijk in 2002

Sinds Máxima Prinses is, vervult ze diverse functies op maatschappelijk terrein. Haar belangrijkste functies op en rij.

Sinds  20 oktober 2004 heeft prinses Maxima heeft zitting in de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

Samen met haar man , Prins Willem Alexander , is zij sinds 2002 het beschermpaar van het Oranje Fonds. Dit fonds zet zich in voor het maatschappelijk welzijn en de sociale cohesie in Nederland. Ieder jaar in mei reikt de Prinses Appeltjes van Oranje uit. Dit zijn prijzen voor instellingen die een voorbeeld zijn voor anderen op het gebied van welzijn en sociale samenhang.

Ze is voorzitter van het Curatorium van de Prins Claus Leerstoel. Deze wordt beurtelings bezet bij de Universiteit Utrecht en het Institute for Social Studies te Den Haag. De leerstoel is ingesteld ter bevordering van onderzoek en onderwijs op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

Sinds 1 september 2010 is de prinses erevoorzitter van het platform CentiQ, Wijzer in geldzaken. De Prinses vraagt in deze functie aandacht voor het belang van financiële educatie voor jongeren en het verstandig omgaan met geld. Prinses Máxima treedt als speciaal adviseur op richting het platform en spreekt met belanghebbenden over de manier waarop financiële zelfredzaamheid kan worden vergroot.

Ook is de prinses lid van het Curatorium van de Leerstoel Management van Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Van juli 2003 tot zomer 2005 was ze  lid van de Commissie Participatie van Vrouwen van Etnische Minderheden. Een commissie die de dertig grootste gemeenten steunde bij hun poging om vrouwen van etnische minderheden meer te betrekken bij de samenleving. Voorzitter was oud-Tweede-Kamerlid P. Rosenmöller.

Ook zet ze zich in voor de microfinacieringen. Dit doet ze op verschillende tereinen.

Zo maakte ze deel uit van de Groep van Adviseurs voor het Internationale Jaar van het Microkrediet 2005. Prinses bracht in 2005 een werkbezoek aan Uganda en Kenia om ter plaatse te zien hoe microkrediet daar werkt. Ook voerde zij daar gesprekken met vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven en NGO’s. En bracht ze ook vergelijkbare bezoeken aan Brazilië en Argentinië.

Ook bij de VN zet ze zich in voor microfinaciering. In juni 2006  Prinses Máxima nam zitting in de Adviseursgroep van de Verenigde Naties voor een Toegankelijke Financiële Sector. De Adviseursgroep bouwt voort op de resultaten van het Internationaal Jaar van het Microkrediet in 2005. Naast microkrediet, dat kleine leningen aan economisch actieve armen behelst, richt de Adviseursgroep zich  op een bredere toegang tot alle financiële diensten voor kleine ondernemers. .

In 2009 is ze benoemd tot ‘Secretary-General’s Special Advocate for Inclusive Finance for Development’.
De Prinses adviseert in deze functie niet alleen de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, maar zet zich ook wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. In veel landen is het voor veel mensen niet gewoon om een bank- of spaarrekening te kunnen openen of bijvoorbeeld verzekeringen of leningen af te sluiten.

En is ze ook in Nederland is Prinses Máxima ook actief op het gebied van microfinanciering. Ze is lid van de Raad voor Microfinanciering die in januari 2007 is opgericht door het ministerie van Economische Zaken. De Raad heeft als doel om de kennis van en informatie uitwisseling over, initiatieven voor microfinanciering in Nederland te stimuleren. Daarnaast wil de Raad ook het draagvlak voor initiatieven voor microfinanciering in Nederland stimuleren.

Hiernaast vertegenwoordigt Prinses Máxima , vaak samen met de Prins van Oranje, het Koninklijk Huis bij officiële gelegenheden in alle sectoren van de samenleving. En vergezelt zij de Koningin bij het afleggen van staatsbezoeken

Inburgering
Op 17 Mei 2001 –haar verjaardag en dag van het burgerlijk huwelijk van Prins Constantijn en Prinses Laurentien– krijgt Prinses Maxima de Nederlandse identiteit.  Begin 2005 heeft Prinses Máxima haar inburgeringprogramma afgerond. Al sinds haar verloving maakt ze in het kader daarvan intensief kennis met de Nederlandse samenleving en met de samenleving van de Nederlandse Antillen en Aruba. Ook leert ze de Nederlandse taal, geschiedenis en het staatsrecht.

Prinses Maxima en Prins Willem Alexander.

br /> In april 1999 ontmoette prinses Maxima tijdens een feest in Sevilla de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander. Later zou Prinses Maxima vertellen dat het geen liefde op het eerste gezicht was. Prins Willem- Alexander reageerde namelijk nogal bot op Prinses Maxima toen ze een foto wou maken. Hoe dan ook echt lang duurde het niet voordat prinses Maxima toch een relatie begon met Prins Willem Alexander. In augustus 1999 bracht ze samen met Willem-Alexander een vijfdaagse vakantie door in het Argentijnse vakantieoord Bariloche. Tijdens die vakantie werd Willem-Alexander voorgesteld aan de ouders van Máxima. In 2000 verhuisd prinses Maxima naar brussel.


Op 30 maart 2001 verlooft Máxima Zorreguieta zich met de Prins Willem Alexander. Op 17 mei 2001 wordt haar het Nederlanderschap verleend. Op 3 juli 2001 aanvaarden Eerste en Tweede Kamer een door de regering ingediende wet tot het verlenen van toestemming voor het huwelijk.


Op 2 februari 2002 voltrok de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, het huwelijk in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De kerkelijke inzegening vond plaats in de Nieuwe Kerk, door dominee C.A. ter Linden.

Het gezin van Prinses Maxima en Prins Willem-Alexander

Op 7 december 2003 wordt het eerste kind van Prins Willem Alexaner en Prinses Maxima  geboren. Het meisje krijgt de namen: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria en heeft als roepnaam Amalia. Op 26 juni 2005 wordt het gezinnetje uitgebreid met een dochter. De dochter krijgt de volledige naam: Alexia Juliana Marcela Laurentien en krijgt als roep naam Alexia. Op 10 april 2007 is er op nieuw gezinsuitbreiding. Derde dochter Prinses Ariane word geboren. Zij krijgt als volledige naam: Ariane Wilhelmina Máxima Ines. Alledrie worden in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag geboren


Vrije tijd

Prinses Máxima geniet graag van de natuur, kunst, muziek en dans. Ook beoefent de Prinses diverse sporten, zoals skiën, watersporten en hardlopen.

Prinses Maxima door de jaren heen
1971 – 1974 – 1975 – 1976 – 1977– 1978 –1984 – 1985 – 1988 –1994 –19971999 –2000 –20012002– 2003– 2004 – 2005– 2006 – 2007 – 2008 – 2009 – 2010 –2011
Bron: RVD

5 gedachten over “SPECIAL: Prinses Maxima 40 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.