Terugblik: Kennismakingstour provincies

Vandaag is het precies een half jaar geleden dat koning Willem-Alexander werd ingehuldigd als nieuwe koning. Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van kennismaken met zowel Nederland als het buitenland. Ik had nog niet echt aandacht aan die kennismakingsbezoeken gegeven en dus is het hoogtijd is te gaan kijken naar de kennismakingsbezoeken aan de provincies.

Groningen en Drenthe (28 mei)
Op 28 mei dit jaar begon het kennismaken met de start van de tour langs de provincies.
De eerste provincies die bezocht werden waren Groningen en Drenthe. Het paar bracht de nacht voor het bezoek door in hotel Prinsenhof in Groningen.
De dag begon bij provinciehuis van Groningen. Hier werd het koningspaar ontvangen door de Commissaris van de Koning en de burgemeester en volgde er een kennismaking van ongeveer 15 minuten met het College van Gedeputeerde Staten en de vice-voorzitter van de Provinciale Staten.  Daarna bekeken Koning Willem-Alexander en Prinses Maxima op het Martinikerkhof enkele muziekoptredens en een uitvoering van kindercircus Santelli en wandelden ze door naar het Waagplein waar er nog veel meer optredens volgden van studenten tot ‘Energieke’ optredens rond het thema Energy Valley door Energiebedrijven en ondernemers. Verderop bij het Waagplein dronk het paar koffie met enkele geselecteerde mensen uit de provincie. Rond half tien kwam het Koninklijk paar aan op de Grote Markt. Daar verzorgde het Prins Claus Conservatorium, dansschool Lucia Marthas en Swinging Groningen optredens  en werd op het balkon van het gemeentehuis  het Gulden Boek der stad Groningen getekend. Hiermee zijn de Koning en de Koningin nu ereburgers van Groningen geworden. Deze traditie is er al sinds Juliana.

Na de stad Groningen ging het paar door naar Leek. Daar werden ze begroet door burgemeester Hoekstra. Vervolgens stapten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima  op Landgoed Nienoord in een koets die afkomstig is van het rijtuigmuseum.  In de tuin van Nienoord vond vervolgens een ontmoeting plaats met leraren en leerlingen van de school met de meest originele Koningsspelen van Groningen , de bewoners van de wedstrijd Leukste Dorp van Groningen en genomineerden voor de Kroonappels van het Oranje Fonds.  Verder presenteerden verschillende Groningse dorpen zich. Van voetbal, demonstraties tot touwvlechten.  Ook was er een markt met streekproducten en kwam Koning Willem-Alexander oog in oog met de een koe met de naam ‘Bertha 38’ , de naam die bekend werd door de uitspraak ‘ Willem 4 staat naast Bertha 38 in de wei. ‘ die de koning deed in het grote interview van 17 april.

Na het bezoek aan Leek  was het tijd voor de informele bijeenkomst. Tijdens de gehele provincietour worden provincies aan elkaar ‘verbonden’ met zo’n bijeenkomst. Zo’n vijftig mensen uit elk van de te bezoeken provincies mogen het Koninklijk paar ontmoeten.

Vervolgens ging het paar door naar Drenthe. Daar begon het bezoek in Dwingeloo waar het paar muzikaal onthaald  werd door de Koninklijke militaire kapel Johan Willem Friso. Daarna presenteerde de Drentse gemeenten hun toekomstdromen en werd er een samenvatting uit het toneelstuk Midzomernachtdroom van William Shakespeare opgevoerd. Maar er was niet alleen aandacht voor dans en toneel, er was ook een schaapskudde bij dit bezoek betrokken en het paar moest in een nep bed kruipen waar ook tekstwolkjes boven hun hoofd hingen.
Toen de wandeling verder ging kwamen (oud) – schaatsers Gerard Kemkers, Ireen Wüst en Sven Kramer in beeld. 

Vervolgens ging het bezoek door naar Beilen waar ze een korte wandeling over de nieuw aangelegde markt maakten. Daar lieten Gym – en turnvereniging FIT-Beilen hun kunsten zien. Het koningspaar  moest hen wel helpen met het vormen van een paard.

In  de TT-stad Assen werd de eerste provincierace afgesloten met een verwelkoming van motoren. Samen met de burgemeester werd een stadswandeling gemaakt, met onderweg weer vele optredens. In de Gouveneurstuin werd het Koninklijk paar toegezongen door de Drentse zanger Daniël Lohues. De wandeling eindigde in het provinciehuis waar het paar nog een ontmoeting had met het college van Gedeputeerde Staten en de vice-voorzitter van de Provinciale Staten.

Bekijk HIER foto’s

Gelderland en Utrecht (30 Mei)
De tweede dag kennismaken met de provincies was op 30 mei. Ook dit keer heeft het Koninklijk paar overnacht in de provincie die ze het eerst bezochten. Dit keer was dat Villa Ruimzicht in Doetinchem.
Vandaar uit vertrokken ze naar Duiven. Het paar werd daar om 9 uur ontvangen werd door vier burgemeesters. De burgemeesters komen allemaal uit de in de streek Liemers gelegen gemeenten.
De schutterijen demonstreerden het vendelzwaaien, waarna het Koninklijk paar over de vaandels mocht lopen. Vervolgens kreeg het paar tijdens een wandeling van bijna een half uur een lesje geschiedenis over 200 jaar Duiven. Kinderen lieten een jubileumdans zien en er werd een tentoonstelling met winnende kunstwerken van een staatsieportretten wedstrijd getoond. Bij een speciaal ingerichte Liemerse streekproductenkraam kreeg het Koninklijk paar een empanadaaangeboden. Een empana is een gefrituurde ‘schelp’ van bladerdeeg gevuld met zeevruchten. De hapjes werden niet op gegeten waar wel ingepakt. Ook enkele streekproducten die het Koninklijk paar zelf mocht uitkiezen gingen mee.

Rond kwart voor tien werden Koning Willem-Alexander en koningin Maxima verwelkomd in Arnhem. Daar gingen ze eerst naar het provinciehuis. Daar wachten alle mensen die zich hadden opgegeven om bij de inhuldiging in de Nieuwe Kerk te willen zijn , maar die uiteindelijk niet uitgenodigd waren en  de Koning en Koningin  hadden vervolgens nog een ontmoeting met de leden van de Gedeputeerde Staten en de fractievoorzitters van de Provinciale Staten. Na een heuse balkonscene ging het paar de markt op. Het was het de bedoeling dat Koning Willem-Alexander een kanonschot zou lossen, maar hoewel hij het drie keer probeerde wilde het schot niet afgaan. Daarna liep het paar verder over de groene loper die aan de ene kant van de markt de vorm van een W had en aan de andere kant de M.   Tijdens de wandeling kreeg het paar een optreden van het dansgezelschap Introdans en een modeshow Mode Biënnale met kleding ontworpen door Arnhemse modeontwerpers Spijkers te zien. Ook kreeg het paar ‘nepdieren’ te zien die Burger Zoo vertegenwoordigden en waren er allerlei mensen verkleed als beroemde figuren uit de geschiedenis van ons land zoals Erasmus, Michiel de Ruyter en Willem van Oranje , waar het koningspaar uiteraard mee op de foto moest. Tot slot lieten Olympische sporters die  uit Gelderland  afkomstig zijn nogmaals hun kunsten zien en speelden de jonge leden van voetbalclub Vitesse een potje voetbal.

Na Arnhem ging het paar verder naar Oosterbeek, dit was maar een bezoek van een kwartier. Het paar werd begroet door de burgemeester van de gemeente Reknum (Gebben) en vervolgens werd in snel tempo een kunstmarkt bezocht om vervolgens weer bij de bus uit te komen die hen naar Wageningen zou brengen. Rond half 12 arriveerde het Koninklijk paar in Wageningen bij Hotel de Wereld, dé plek waar Prins Bernhard aanwezig was tijdens de capitulatie van de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De kinderen van de winnende school van de Koningsspelen in Gelderland zong het paar toe met hun inmiddels bekende Koningslied. Na een optreden van de dansgroep ‘Urban Dance Squad’ stapte het Koninklijk paar in de koets die hen naar de haven bracht. Onderweg passeerden ze verschillende thema’s zoals: ‘stad der Bevrijding’, ‘City of Lif Sciences’, en de hoogtepunten uit het programma voor ‘Wageningen 750 jaar’. In de haven van Wageningen ging het Koninklijk paar vervolgens aan boord van de Eureka V waar de provincies Gelderland en Utrecht aan elkaar werden verbonden door een bijeenkomst met ongeveer honderd inwoners uit beide provincies.

Het bezoek aan de provincie Utrecht startte rond 14.00 uur in Vianen. Hier werden ze ontvangen met een optreden van dansgroep Sylvia’s Jazz. De ceremoniemeester die het paar toesprak gaf – aangemoedigd door het publiek – de Koningin drie zoenen. Het paar maakte een korte wandeling door de hoofdstraat van Vianen en stapte vervolgens op de Veerpont Vrevia (Vreeswijk-Vianen)  naar Vreeswijk. Bij de jachthaven werden ze begroet door de burgemeester van Nieuwegein (Backhuijs) en de leerlingen van de Willem-Alexanderschool. Bij aankomst in de Oude Sluis van Vreeswijk werd het paar toegezongen door hetzeemanskoor De Brulboei. Ook in Vreeswijk was het paar maar een krap kwartiertje te tijd.

Daarna ging het paar door naar IJsselstein. Daar kregen ze in de jachthaven Marnemoende presentaties van Utrechtse bedrijven te zien. Een natuurhoeve, touwfabriek en een bedrijf in elektrotechniek op basis van de thema’s traditie, transitie en duurzaamheid. Kinderen van de school met de sportiefste Koningsspelen zong het paar toe op het bekende beweegnummer van Kinderen voor Kinderen. Als Koning heeft koning Willem-Alexander er een hoop historische titels, een daar van is ‘Baron van IJsselstein’. Volgens eeuwenoude traditie krijgt de baron een paard overhandigd dat direct wordt doorgegeven aan een goed doel. Koning Willem-Alexander gaf het paard daarom direct door aan woon-zorgcentrum Ewoud. Koningin Máxima gaf hem ondertussen wat wortels, samen met de nieuwe eigenaar.

De laatste plaats die het paar bezoek was de stad Utrecht. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima begonnen in de multiculturele Utrechtse wijk Lombok, waar de mensen van de winkeltjes dingen aanboden aan het koningspaar. Niet alleen de winkels presenteerde zich ook de muzikale buurtbewoners. Het paar bezocht ook een Surinaams Eethuis. Als ze weer buiten komen drukt een vrouw haar baby in Máxima’s armen en ook kwam er nog een klein meisje van een dansgroep aangerend die zich aan de benen van de Koningin klemt. Na een half uur vertrok het paar naar het Domplein voor de afsluiting van de tweede provincierace wat een korte wandeling via het Pandhof naar Paushuize. Daar spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tot slot nog met de leden van de Gedeputeerde Staten, de burgemeesters van de 26 gemeenten in Utrecht en de vier Utrechtse dijkgraven.

Bekijk HIER foto’s

Limburg en Noord-Brabant (12 juni)
Ook dit keer werd er gelogeerd in de provincie die het eerst bezocht zou worden. Het werd het Kruisherenhotel in Maastricht.  De derde dag provinciebezoeken begon in Maastricht. Na de korte ontmoeting en ontvangst bij het Gouvernementsgebouw, wandelde het paar door een erehaag van de Limburgse schutterijen.  Aansluitend ging het Koninklijk paar aan boord voor een twintig minuten durende  vaartocht over de Maas. Tijdens de boottocht vonden er langs de kade allerlei optredens plaats. Bovendien brachten verschillende verenigingen hen op en rond het water een saluut. De tocht eindigde bij de rechteroever van de Maas, aan de Kesselkade. Het paar kreeg vervolgens nog 150 tekeningen aangeboden die door leerlingen van Basisschool Sint-Pieter waren gemaakt.

Daarna ging het paar door naar Heerlen. Hier werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima rond kwart voor tien ontvangen bij het Pancratiusplein. Op dat plein kregen de Koning en de Koningin een korte openluchtvoorstelling te zien van Festival Cultura Nova en werden ze toegezongen door zo’n vijfhonderd schoolkinderen.

Na Heerlen ging het paar richting Sittard-Geleen. Hier stond het thema sport centraal. Het sportpark was uitgebreid ingericht en er werden zowel demonstraties door kinderen, van o.a. de winnende basisschool van de koningspelen , als door topsporters gegeven.

Vervolgens was  Venlo aan de beurt. Hier was een presenteerden verschillende organisaties hun streekproducten. De Koning en Koningin spraken u met de verschillende jeugdteams uit Noord-Limburgse gemeenten die met elkaar een kookbattle hielden.  Tot slot aan het bezoek aan Venlo werd het paar op  het bordes van het stadhuis met het Limburgse volkslied toegezongen.

De informele bijeenkomst met ongeveer honderd inwoners uit Limburg en Noord-Brabant vond plaats op de voormalige luchmachtbasis De Peel.

De eerste plaats die bezocht werd was Roosendaal. Hier kreeg het paar lopend over de oranje loper veel muziek en dans voorgeschoteld. Op het bordes van het raadhuis bekeek men tot slot een korte voorstelling: Cadans van de stad, Ritme van Roosendaal. Alles bij elkaar duurde het ongeveer 20 minueten. Aansluitend stapten ze in een open koets richting het station om vanuit daar per Koninklijke trein naar Oisterwijk te reizen.

In Oisterwijk liep het paar van het station via de Stationstraat over de Lind. Tijdens de wandeling moest over de vaandels van de Brabantse gilden gestapt worden. Langs de route werden diverse herinneringen aan 800  jaar Oisterwijk getoond. Bij het Raadhuis legden de gilden van de Noordbrabantse Federatie zelfs heel origineel de eed van trouw af aan de Koning. De wandeling eindigde bij de H. Johanneskerk.

Het bezoek werd voortgezet in ’s Hertogenbosch.  Hier  werden ze begroet, bij het Noord-Brabants Museumdoor, door burgemeester Rombouts begroet en hadden achter gesloten deuren een ontmoeting met Gedeputeerde en Provinciale Staten.  Ook waren alle 67 burgemeesters van alle gemeenten in Brabant aanwezig. Via de Verwerstraat en de Kolperstraat liep het Koninklijk paar vervolgens naar de markt waar hen een groot spektakel te wachten stond. Voor hen liep een man verkleed als de historische schilder Jeroen Bosch die hen naar het podium (een groot schilderspalet) bracht. Daar kon het koningspaar kijken naar een optreden van een Eindhovense Breakdancegroep,  werd de Tango gedanst op de muziek van Soldaat van Oranje en was er een trampoline act.  Met zijn nummer ‘Brabant’  sloot Guus Meeuwis de dag af.

Bekijk HIER een fotoserie

Friesland en Noord Holland (14 juni 2013)
Koning Willem-Alexander maakte er maar een gewoonte van om te overnachten in de provincie die de dag erop bezocht zou worden. Dit keer werd het landgoed Stania State, bij Oentsjerk.
Dag nummer vier van de provinciebezoeken begon in Leeuwaarden. Hier werd het koningspaar in een open koets naar het Hofplein gebracht , waar ze het college van Gedeputeerde Staten, de vice-voorzitter van de Provinciale Staten, de griffier en de fractievoorzitter al ontmoet in het provinciehuis. Op het Hofplein werd door  de leerlingen van de Máximaschool en de Willem-Alexanderschool een Erehaag gevormd waar het paar onder door liep. Daarnaast vonden er nog allerlei presentaties plaats aan de hand van de thema’s: Duurzaamheid, Hofstad, nominatie voor Culturele Hoofdstad 2018 en Elfstedenstad, hier werd kreeg de  koning een levensgrote foto van zichzelf te zien toen hij in 1986 meedeed aan de tocht. Tot slot overhandigde de kinderburgemeester het paar een kinderboek ‘Spiegelspreuk’.

Na Leeuwaarden was het de buurt aan Akkru. Terwijl het Koninklijk paar over de Tsjerkebleek liep werden er diverse sporten zoals de typisch Akkrumse sporten Slingerapen en Mastklimmen te zien. Ook werd hen een stukje Fries Suikerbrood overhandigt.

De tour ging verder in Joure , waar Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in koets,  die getrokken werd door een span Friese paarden , een rijtoer maakte over de Midstraat.  Na de rijtour werd het koningspaar uitgezwaaid met het eigen koningslied.

De volgende plaats van de tour was Elahuizen. Hier gingen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima met oldtimer Rolls Royce op weg naar ‘De Beatrix.’ Een schip met aan boort stichting It Sailhûs , een stichting die watersportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke handicap organiseert.

In Stavoren werd het paar vervolgens  begroet door Burgemeester Apotheker en volgde er een eresaluut door de plaatselijke schutterij. Het bezoek stond geheel in het teken van de visserij/toerisme en het zomercarnaval. Door middel van een korte wandeling over de Havenweg, kade, naar de boot ‘MS Friesland’ werden er diverse muziekoptredens getoond en in de binnenhaven door de jeugd gezeild.

Met de MS Friesland werd over het IJsselmeer naar de volgende provincie , de provincie Noord-Holland,  gevaren.. Aan boord waren net als in de andere provincies weer circa 100 inwoners uit Friesland en Noord-Holland voor een informele bijeenkomst. Ook de beide Commissarissen waren hierbij aanwezig. Halverwege de boottocht bracht een formatie van F16’s van de Luchtmacht een groet door over het schip heen te vliegen.

Het bezoek aan Noord-Holland begon in Enkhuizen waar burgemeester Baas het koningspaar begroette. Daarna werd er door het oude centrum van de Blauwpoortsbrug naar het eindpunt in de Schimmelstraat gewandeld. Langs de kant stonden mensen zowel in klederdracht als in moderne kleding en zong kinderkoor Sunshine hen toe en ook werd het Koninklijk paar nog door het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps en Drumfanfare Dindua begroet.

Na Enkhuizen was het de buurt aan Hoorn. Ook daar werden ze weer toegezongen door de inwoners en zo’n driehonderd basisschoolleerlingen. Het paar maakte hier een wandeling langs het Westfries Museum en vertrok al vrij snel weer richting Zaanstad.

In Zaanstad werd er bij aankomst meteen al een dansvoorstelling opgevoerd, waarna er een wandeling over het Hembrugterrein werd gemaakt. Het Koninklijk paar kreeg uitleg over het monument van de fabriek. Toen het paar verder liep kregen ze een voorstelling te zien van de musicalgroep FluXus die optrad met een stukje uit ‘Anastasia en de Tsaar’ Dit in verband van het Nederland-Ruslandjaar. De Koning kreeg verder een bijzondere oranje stoel aangeboden die voor 96 procent gemaakt was van hergebruikte koelkasten. Vervolgens kwamen er twee ‘meisje van Verkade’ de Koning een blik koekjes kwam overhandigen  en de koning werd daarna gekust.  

De vierde dag werd afgesloten in Haarlem. Hier was er eerst  een korte ontmoeting met de leden van Gedeputeerde Staten en de vice-voorzitter van Provinciale Staten. Daarna ging het koningspaar  met de Koninklijke bus naar de markt bracht. Op de markt stonden verschillende koren waaronder een Koninklijk Mannenkoor Zang&Vriendschap en een kinderkoor die samen het lied van Noord-Holland ten gehore brachten. Ook werd het Koninklijk paar een fotoboek overhandigd van alle Koninklijke bezoeken aan Haarlem onder de klanken van “Ik hou van Haarlem” – gezongen door ‘Dolly Bellefleur’.  Tot slot zwaaide het Koninklijk paar nog één keer vanaf het bordes van het stadhuis.

Bekijk HIER foto’s

Flevoland en Overijssel (19 juni)
De vijfde dag van de bezoeken aan provincies beloofde en warme dag te worden en dat werd het.  Het bezoek begon zoals gebruikelijk om 9 uur. Op de Esplanade in Almere werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima  begroet door de Commissaris van de Koning Verbeek en de burgemeester van Almere, mevrouw Jorritsma. Lopend over een gróene loper kreeg het koninklijk paar het paviljen ‘Grwoing green cities’ te zien. Hier presenteerden leerlingen van het Groenhorst College de mogelijkheden van landbouw in de stad en vond er aansluitend een demonstratie plaats van een fitnessles voor ouderen op basis van het thema ‘Smart society’. De cadeau’s voor het Koninklijk paar werden door leerlingen van een plaatselijke school per bolderkar vervoerd. Het einde van het bezoek aan Almere werd ingeleid door zeshonderd schoolkinderen die ‘Almere lied’ zongen.

Rond 10 uur arriveerden de Koning en Koningin in Lelystad waar ze onder muzikale begeleiding van  Antilliaanse en Surinaamse trommelaars onder een erehaag van kinderen met versierde boogjes richting het stadhuisplein liepen. Hier werden verschillende activiteiten gepresenteerd van de ruim 100 nationaliteiten in Lelystad. Zo vond er een presentatie van talentvolle sporters, een optreden van de jeugdband ‘My School’s Talent’ en een uitvoering van het ‘Polderlied’ door 200 schoolkinderen plaats.

Na Lelystad was het tijd voor  Emmeloord, waar  alle tien dorpen uit de Noordoostpolder zich presenteerde en waar er ook een ontmoeting plaats  vond met de leerlingen van de school met de meest originele Koningsspelen. Op het Pastoor Koopmansplein wat een ‘eetplein’ ingericht met een streekproductenmarkt, biologische teelt en pootgoed voor de productie in ontwikkelingslanden, waar de boeren gaven n een kist truffelaardappelen cadeau gaven.

De informele bijeenkomst tussen de Koning en Koningin en ongeveer honderd inwoners uit Flevoland en Overijssel vond plaats in de voormalige Nederlands Hervormde Kerk van Ens. Dit keer  lunchte het Koninklijk paar niet tijdens die bijeenkomst, maar bij Bed en Breakfast de Syrinx in IJsselmuiden.

De eerste plaats in de provincie Overijssel was ’s Heerenbroek. Daar vierde het koningspaar de start van het 650-jarig bestaan van het dorp mee. Bij het verenigingsgebouw werden ze begroet door de Commissaris van de Koning en de burgemeester van de gemeente Kampen – Koelewijn. Met het onthullen van een kunstwerk gaf het Koninklijk paar het officiële startsein van het dorpsfeest. Als dank voor hun komst kregen de Koning en Koningin een grote kaas mee naar huis.

Vervolgens was Zwolle aan de buurt. Daar werd eerst het provinciehuis bezocht voor een ontmoeting met het college van Gedeputeerde Staten en de vice-voorzitter van Provinciale Staten. Daarna woonde het Koninklijk paar de opening bij van een tentoonstelling over de Kroonappels van het Oranje Fonds in het Bestuurscentrum van het provinciehuis.  Hierna bekeken ze optreden van het Britten Jeugd Strijkorkest te en hadden ze in een tent  een ontmoeting met burgemeesters en inwoners. Met een optreden van de Pioniers uit Nijverdal werd het bezoek aan Zwolle alweer afgesloten. Er was nog wel net de mogelijkheid om het paar een fotoboek te overhandigen dat de stichting ‘Groeten uit Zwolle’ speciaal voor de nieuwe Koning en Koningin had gemaakt.

Onderweg naar Goor werd even in Markelo gestopt om te plassen. Op deze de locatie waar de Koning en Koningin het toilet bezochten  was net een huwelijk bezig.  Voordat het koningspaar weer in de auto stapten, namen ze nog even de tijd om met het bruidspaar op de foto te gaan en hen veel geluk toe te wensen.

In Goor onthulden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de nieuwe zonneauto van het Solar Team Twente. Daarna werden ze door ruim 1200 kinderen verwelkomd op een plein.  Vervolgens nam het Koninklijk paar plaats in een tent waar verschillende optredens waren, zoals iemand op een blokfluit, de finaliste van het Prinses Christina Concours, , de jeugdbigband Big Bang uit Hengelo, en Jeroen Ekkerink, winnaar van songfestival The Voice of Twente voor geestelijk gehandicapten. Tot slot betraden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ook het podium om gezamenlijk met iedereen het volkslied ‘Goors Victorie’ te zingen. 

Bekijk HIER  foto’s

Zuid Holland en Zeeland (21 juni)
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima sliepen vannacht in Campveerse Toren in Veere.
De laatste dag met bezoeken aan provincies begon op het Abdijplein van Middelburg.
Het Koninklijk paar  werd enthousiast begroet door het publiek, de Commissaris van de Koning Polman en de burgemeester van Middelburg, Bergmann. In het Prinsenlogement ontmoette het paar vervolgens het college van Gedeputeerde Staten en plaatsvervangend voorzitter van Provinciale Staten. Een kwartier later kwamen ze weer naar buiten en had het koningspaar een ontmoeting met de medewerkers van ‘De Manteling’ (winnaar van de Kroonappel) en bekeken ze een presentatie van oude Zeeuwse producten in een moderne uitvoering. Zo kregen de Koning en de Koningin drie oranje fietsbellen voor de prinsesjes in de vorm van een Zeeuwse knop. Verder sprak de Koning uitvoerig met vrouwen in klederdracht uit Arnemuiden. Aan de andere kant van het Abdijplein stond een opstelling van ringrijders op Zeeuwse paarden. De beesten kregen allemaal een Koninklijke aai over hun kop, maar hoefden verder niet in actie te komen. Ook het Damplein werd  nog bezocht, waar men ook een kwartier de tijd had het koningspaar dingen te laten zien. Een schaal met Zeeuwse bolussen kwam voorbij, maar werden meegenomen. Voordat het paar echt kon vetrekken naar Goes  zongen basisschoolleerlingen tot slot het Middelburglied.

Het bezoek aan Goes begon op de  Grote Markt. Hier werden ze bij het stadhuis  begroet door burgemeester Verhulst. Vanaf het bordes zwaaiden ze ook nog even naar de verzamelde mensen. Vervolgens maakte het Koninklijk paar een wandeling langs kraampjes met streekproducten, klederdracht en lokale bedrijven. Lopend richting het podium aan de andere kant van de markt werd een bijzondere modeshow gepresenteerd van traditionele klederdracht én een moderne variant met kettingen van mosselen en garnalen. Rond half elf zong Josie Kneepkens het Koninklijk paar toe met het nummer Ride for the Roses. Dit lied is geschreven naar aanleiding van het wielerevenement waarvan de opbrengst naar KWF Kankerbestrijding gaat. Nadat de Koning en de Koningin terug waren gewandeld naar het Stadhuis zwaaiden ze nog een keer vanaf het bordes.

Na Goes was het de buurt aan Middelburg. Daar was het thema ‘land’, Goes de ‘stad’ en in Zierikzee draaide alles om het thema ‘water’. De  burgemeester Rabelink, maar ook iemand verkleed als ‘Koning Willem I’ stond het paar bij de Noordhavenpoort op te wachten. Er werd een toneelstuk opgevoerd, waarna de poort geopend werd en de wandeling door de Oude Haven en het Havenpark kon beginnen. Langs de route stonden historische figuren die het verleden van Zierikzee en Schouwen-Duiveland verbeelden. Op schepen in de Oude Haven gaf de Stichting Rederijkers een kort optreden uit de toneelproductie ‘Watermensen, de zee geeft en de zee neemt’. Tijdens de oversteek van de Oude Haven over het Kraanplein naar het Havenpark klonk er steeds duidelijk gezang uit de kelen van een heleboel kinderen die begeleid werden door een band. In het Havenpark werden er diverse gerechten met vis gepresenteerd. Na het proeven van de gerechten moest er nog het levende schaakspel en de demonstratie kitesurfen bekeken worden. Na een afscheidswoord van de burgemeester in de muziektent  ging het koningspaar op weg naar Brouwersdam.

Hier  was er een besloten bijeenkomst met genodigden uit zowel Zeeland als Zuid-Holland. Ook beide commissarissen waren aanwezig. Door middel van een fotomoment op het strand gaf de Commissaris van de Koning in Zeeland het Koninklijk paar symbolisch door aan Zuid-Holland.
Na deze bijeenkomst volgende er een ritje met de stoomstram, waarna ze per bus doorreisden naar Hellevoetsluis.

Daar werden ze op de kade ontvangen door maar liefst zes burgemeesters uit de gemeenten Voorne-Putten, Spijkenisse, Brielle, Bernisse, Hellevoetsluis en Westvoorne. Lang was het Koninklijk paar niet in beeld, want ze gingen vrijwel meteen aan boord van de voormalige mijnenjager AMS 60 MS Bernisse. Tijdens de vaartocht werd er onder andere door de Schutterij  wat saluutschoten gelost.

Tegen half 5 was Zoetermeer aan de beurt om kort bezocht te worden. Via het Stadhuisplein liep het Koninklijk paar naar de Markt waar er demonstraties werden gegeven zoals laat curling, kunstschaatsen en golfen. De Golfers van de Zoetermeerse golfbaan Burggolf sloegen vanaf de Markt ballen in het water van de Dobbe. De Koning besloot ook een balletje te slaan. Bij het optreden van René van Kooten nam het paar plaats op een speciale mozaïkbank.

Tegen half zes arriveerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Den Haag. Daar werden ze ontvangen door burgemeester van Aartsen en werd eerst een kort bezoek gebracht aan het Midzomergracht festival,  een culinair en muzikaal evenement op de Bierkades en het Groenewegje en vervolgens ging het paar aan boord van ‘de Ooievaart’ waar ze verschillende muziekoptredens te zien kregen. Na deze vaartocht reden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in een oldtimer van het Louwman Museum  door ‘Chinatown’ in de Wagenstraat te rijden.
De dit in de oldtimer eindige bijSpuiplein. Hier werd door het Residentieorkest een muziekstuk uitgevoerd. Tot slot betrad het Koninklijk paar het podium en nam de Koning het woord om iedereen te bedanken voor álle provinciebezoeken.

Bekijk HIER foto’s van deze dag

WORDT NOG AAN DEZE LOG GEWERKT!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.