Zomerfotosessie 2020

Vandaag was het weer tijd voor het jaarlijkse persmoment met Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en hun dochters de Prinsessen Amalia , Alexia en Ariane aan het begin van de zomervakantie.

Net als vorig jaar werd het gezin vast gelegd in de tuin van hun woning Paleis Huis ten Bosch. Er in verschillende samenstellingen geposeerd en Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima spraken na afloop nog met de pers.

Tijdens het gesprek ging het uiteraard veel over corona. De Koning hamert op het belang van afstand houden en drukte vermeiden. Er was dan nu ook minder pers aanwezig dan gebruikelijk en er waren vakken gemaakt zodat 1,5 meter inzichtelijk was.

Het koningspaar gaf aan het directe contact met het publiek te missen. Een van de kenmerken van de Nederlandse monarchie was de ‘aanraakbaarheid’, stelde de Koning. Het is nu gewoon even niet mogelijk, helaas. Maar benadrukte ze ook, daar stond wel tegenover dat het koningshuis in deze tijd in de media wel zeer zichtbaar was.

Ook de invloed van corona op Prinsesjesdag komt ook nog aanbod in het gesprek

Zij zelf waren de afgelopen maanden goed doorgekomen. Meer tijd kunnen doorbrengen met gezin was waardevol benadrukte ze allebei. Koningin Maxima was ook blij haar moeder op het dieptepunt van de Coronacrisis bij zich te hebben. Zij was vlak voor de coronauitbraak naar Nederland gekomen om tijdens het staatsbezoek aan Indonesië op haar kleinkinderen te letten en kon vervolgens niet terug. Ondertussen is ze wel weer terug in Argentinië. Ook met de moeder van de Koning was geregeld contact. Verschillende keren bezoekt het gezin haar op Drakensteyn. Wel houdend aan de 1,5 afstand. De Koning vertelde dat zijn moeder de periode ook goed was doorgekomen. Ze had in de tuin gewerkt, geboetseerd en gelezen en “genoten van de kleine dingen waaraan ze anders nooit toekwam.”

Ander onderwerp van gesprek was racisme.  “Artikel 1 van de grondwet verbiedt discriminatie op allerlei gronden. Alleen het hebben van goede wetgeving is niet genoeg. Zolang er impliciet en expliciet discriminatie plaatsvindt in Nederland, moeten we dat als samenleving aanpakken.” Aldus de Koning. Hij ziet voor zichzelf ook een rol weggelegd, door op alle niveaus “verbindende discussies” te blijven voeren.

Hij geeft verder aan de discussie over het omstreden ‘slaven-paneel’ op de Gouden Koets te volgen. Verwijderen vindt hij niet nodig Het maakt deel uit van het Nederlandse culturele erfgoed stelt hij. Maar of hij na de restauratie er nog in rond gaat rijden dat wil hij te zijner tijd bekijken.

Ook werd gesproken over het social media gebruik van hun dochters. en Koning Willem-Alexander vertelde dat Prinses Amalia, die komend jaar in het laatste jaar van Gymnasium zit, nog geen concrete plannen heeft voor vervolgstudie. De Koning gaf aan dat er op dit moment aan een tussenjaar gedacht word, maar het kan nog veranderen. Te zijner tijd word daar mededeling over gedaan.

Bekijk HIER beeld van het gesprek met de pers

De vraag waar de vakantie naar toe gaat blijft zoals altijd onbeantwoord , maar het lijkt er op dat ze na de fotosessie vertrokken zijn naar hun vakantiewoning in Griekenland.

Klik op de linken in de tekst om meer videobeeld te bekijken

Werkweek van … 25 – 29 mei

De week van Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander bracht woensdag 27 mei een bezoek aan de Groningse plaatsen Overschild en Siddeburen.

Vrijdag 29 mei bezocht hij station Utrecht Centraal en NS om te kijken naar de voorbereiding voor de start van de reguliere dienstregeling en de impact van de coronamaatregelen.

De werkweek van Koningin Maxima

Koningin Maxima was dinsdag 26 mei in het OLVG Amsterdam te vinden. Hier liet ze zich bij praten over inzet van digitale middelen om zorg op afstand te kunnen bieden in deze tijd.

Donderdag 28 mei bracht Koningin Maxima een bezoek aan Texel om ondernemers te spreken over de gevolgen van de coronacrisis op toerisme en horeca daar.

Prinses Mabel lanceert alternatief voor Amsterdamdiner

Prinses Mabel is een vaste gast bij Amsterdamdiner, een initiatief om geld op te halen voor onderzoek naar en bestrijden van AIDS / HIV. Door de coronacrisis kan het niet in gebruikelijke vorm doorgaan , maar er is een alternatief, AmsterdamOntbijt. Een afhaalontbijt service in samenwerking met het RIJKSmuseum. Prinses Mabel lanceerde het deze week. Meer informatie? Ga naar https://amsterdamdinnerfoundation.nl/amsterdamontbijt/

Koning aanwezig bij Memorial Day in Margraten

Koning Willem-Alexander was zondagmiddag 24 mei ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Nederland aanwezig bij Memorial Day op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. De Koning legde tijdens de herdenking de eerste krans. Vanwege de uitbraak van het coronavirus COVID-19  wordt de herdenking dit jaar in aangepaste verkorte vorm gehouden, zonder publiek.

Bron: Ministerie van Defensie


Tijdens Memorial Day herdenken de Verenigde Staten jaarlijks op de laatste maandag in mei al hun omgekomen militairen. De herdenkingsbijeenkomst in Margraten vindt traditiegetrouw plaats op de zondag ervoor.

Tijdens de herdenking houden ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland Pete Hoekstra en gouverneur van Limburg Theo Bovens een korte toespraak. Ook minister Bijleveld van Defensie is bij de herdenkingsplechtigheid aanwezig. Na de ceremonie sprak de Koning met de hoofdopzichter van de American Battle Monuments Commission in Margraten en met een Nederlandse gezin dat een graf van een Amerikaanse soldaat heeft geadopteerd. Zij onderhouden contact met de Amerikaanse nabestaanden van de omgekomen soldaat en leggen regelmatig bloemen op het graf.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij. Lees daarover meer in het dossier ‘Tweede Wereldoorlog’
 

Werkweek van.. 18 mei- 22 mei

De week van Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander bracht dinsdag 19 mei een bezoek aan winkelcentrum Stein. Hier bekeek en luisterde hij naar een kapper, opticien, nagelstudio en fysiotherapeut over de gevolgen van de Coronacrisis voor de contactberoepen.

Die zelfde dag bracht hij ook een bezoek aan revalidatiecentrum Adelante , om zich te laten informeren over de nazorg die sommige coronapatienten nodig hebben.

Woensdag beëdigd de Koning op Paleis Huis ten Bosch mevrouw mr. C. (Catelijne) Caminada tot raadsheer van de Hoge Raad der Nederlanden.

De week van Koningin Maxima

Koningin Maxima bracht dinsdag een bezoek aan Voedselbank Delft.

Woensdag bracht ze een bezoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum om zich te laten informeren over het wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt.

In verband met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan, kunnen bijeenkomsten waar leden van het Koninklijk Huis bij aanwezig zouden voorlopig geen doorgang vinden. Wel laten koning Willem-Alexander en Koningin Maxima door middel van telefoongesprekken en waar mogelijk werkbezoeken zich informeren over de gevolgen van de corona-uitbraak en spreken zij hun steun en waardering uit voor de inzet van zovelen in de bestrijding van de pandemie. Deze activiteiten zullen na afloop geplaatst worden onder agenda,

Werkweek van.. 11-15 mei

Koning Willem-Alexander sprak maandag op de Dag van de Verpleging in een videogesprek met 4 verpleegkundigen over hun werk in deze tijd en het belang van waardering voor het vak.
Woensdag bezocht de Koning sportgebied Genneper Parken om zich te laten informeren over het weer op startte van de sport en bezocht hij Territoriaal Operatiecentrum waar hij onder andere in gesprek ging over hun bijdrage aan de planningsprocessen en ondersteuning van de zorg voor Corona patiënten.

Ook andere zaken gaan gewoon zo belaste de Koning drs. K.H. Ollongren met ingang van 14 mei 2020 weer met de hoedanigheid van viceminister-president en werd minister Koolmees ontheven van de hoedanigheid van viceminister-president.

Ministerie van Defensie

Koningin Maxima bracht dinsdag een bezoek aan AFPRO filters om te kijken hoe medische mondkapjes worden gemaakt. Donderdag liet ze zich, tijdens een bezoek aan woonzorglocatie Drentheplantsoen voor licht-verstandelijk gehandicapten van stichting Middin, informeren over hoe er in de gehandicapte zorg omgegaan wordt met de corona maatregelen.

In verband met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan, kunnen bijeenkomsten waar leden van het Koninklijk Huis bij aanwezig zouden voorlopig geen doorgang vinden. Wel laten koning Willem-Alexander en Koningin Maxima door middel van telefoongesprekken en waar mogelijk werkbezoeken zich informeren over de gevolgen van de corona-uitbraak en spreken zij hun steun en waardering uit voor de inzet van zovelen in de bestrijding van de pandemie. Deze activiteiten zullen na afloop geplaatst worden onder agenda,

Nationale Herdenking 2020

Zoals voorgaande jaren werd ook dit jaar aan de vooravond van de viering van de bevrijding stil gestaan bij allen – burgers en militairen – die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima waren aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam

Het was een bijzondere herdenking. Door de uitbraak van het coronavirus werd het een herdenking zonder publiek. In gezelschap van alleen Minister-President Rutte , voorzitter van het Nationaal 4 en 5 mei comité Gerdi Verbeet en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam legde het Koningspaar de eerste krans, kijk en luisterden ze naar de introductie filmpjes en het leggen van de overige kransen en naar de 16-jarige Eva Pronk die haar eigen gedicht Vrijheid voor droeg.

Bijzonder was ook dat voor het eerst het staatshoofd sprak tijdens de Nationale Herdenking.

Koning Willem-Alexander ging tijdens zijn toespraak in op de bijzondere omstandigheden: “Het voelt vreemd op een bijna lege Dam. Maar ik weet dat u, dat jij, deze Nationale Herdenking meebeleeft en dat we hier samen staan.” 

Om vervolgens aan de hand van het verhaal van Jules Schelvis ons mee te nemen in wat onvrijheid eigenlijk voelt

Dwars door deze stad. Dwars door dit land. Voor de ogen van landgenoten. Het leek zo geleidelijk te gaan. Elke keer een stapje verder. 
Niet meer naar het zwembad mogen. 
Niet meer mogen meespelen in een orkest.
Niet meer mogen fietsen.
Niet meer mogen studeren.
Op straat worden gezet.
Worden opgepakt en weggevoerd.

Sobibor begon in het Vondelpark. Met een bordje: ‘Voor Joden verboden’. 

De Koning noemde in zijn toespraak alle burgers en militairen die vochten voor onze vrijheid, maar ook die andere realiteit. En ging daarin ook niet voorbij aan de rol van zijn overgrootmoeder Koningin Wilhelmina.

Medemensen, medeburgers in nood, voelden zich in de steek gelaten, onvoldoende gehoord, onvoldoende gesteund, al was het maar met woorden. Ook vanuit Londen, ook door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets dat me niet loslaat.

Tot slot benadrukte de Koning in zijn toespraak dat de oorlog lang doorwerkt en dat we onze democratische rechtsstaat moeten koesteren en verdedigen

” Nu, 75 jaar na onze bevrijding, zit de oorlog nog steeds in ons. Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is. En: onze vrije, democratische rechtsstaat koesteren en verdedigen. Want alleen die biedt bescherming tegen willekeur en waanzin. “

Bekijk HIER de hele herdenking terug.

Stil staan bij 75 jaar einde Tweede Wereldoorlog

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan Tweede Wereldoorlog. Op 4 en 5 mei zal hier bij stil gestaan worden , maar ook de afgelopen maanden is het niet onopgemerkt gebleven. Er waren verschillende evenementen , waar ook de Koninklijke Familie zich bij aansloot. Een overzicht

Elk jaar word een jaarthema gekozen dit jaar koos het 4 en 5 mei comité voor het thema ‘verhalen om nooit te vergeten’ Prinses Mabel schreef de jaarthematekst. Ze droeg deze 9 november voor tijdens een bijeenkomst in Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. De Prinses werkte ook mee aan de Libelle special 75 jaar vrijheid  

Prinses Mabel in de door haar geschreven jaarthematekst

Maar waar ik het meest van overtuigd ben, is dat vrijheid niet gebouwd wordt op grote mooie woorden, maar tot stand komt door kleine concrete daden. Daden in ons eigen huis, onze eigen levens. Daden om conflicten – groot of klein – te voorkomen. Daden om onrecht, ongelijkheid en onderdrukking uit te bannen. Daden om je medemens te laten weten dat hij of zij telt – net als jijzelf.
Die daden – groot en klein – vormen de basis voor nieuwe verhalen. Verhalen om met elkaar te delen. Verhalen die ons verbinden.

Koning Willem-Alexander luidde op 31 augustus de viering van 75 jaar vrijheid in met het luiden van een belboei op de kades van Terneuzen

Op 2 september overhandigde Prinses Margriet ‘Liberation75’ tulpenbollen aan de Canadese Veteraan Don White. De overhandiging staat symbool voor 100.000 tulpenbollen die Nederland schenkt aan Canada, 75 jaar na de bevrijding van Nederland door de geallieerden.

Op 6 september, opende Koning Willem-Alexander het Nationaal Monument Oranjehotel in Den Haag.

Embed from Getty Images

Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven waren op 20 september aanwezig bij de 75e herdenking Slag om Arnhem

Een dag later, 21 september, was Prinses Beatrix samen met onder andere Prins Charles, aanwezig bij Airborne Luchtlandingen en Herdenking in Ede

Ministerie van Defensie

Prinses Beatrix woonden op 2 oktober de 75e herdenking van de razzia van Putten bij.

Op 25 oktober afgelopen jaar heropende Prinses Margriet in Nieuwdorp het Bevrijdingsmuseum Zeeland, dat is uitgebreid en heringericht.

Prinses Margriet en prof. mr. Pieter waren 27 oktober afgelopen jaar aanwezig bij de Memorial Day of Canada in Bergen op Zoom.

Op 29 oktober was Koning Willem-Alexander aanwezig bij de herdenking van de bevrijding van Breda. De Koning ontving voor deze herdenking de Poolse president voor een officieel bezoek.

Op 27 november vorig jaar opende Koning Willem-Alexander het vernieuwde herinneringscentrum van Nationaal Monument Kamp Vught.

Prinses Beatrix woonden 20 januari in Tivoli Vredenburg in Utrecht een symposium bij van het interreligieus netwerk In Vrijheid Verbonden met als thema ‘75 jaar vrijheid’.

Embed from Getty Images

Op 27 januari waren Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima aanwezig bij de internationale herdenking van 75 jaar bevrijding van het voormalige Duitse concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Embed from Getty Images

Koning Willem-Alexander bracht eerder die maand in het kader van 75 jaar bevrijding een bezoek aan Israël. Hier woonde hij onder andere Het World Holocaust Forum bij. Dit forum vond voor de vijfde keer plaats om de Holocaust te herdenken en antisemitisme wereldwijd aan te kaarten. Ook bezocht hij het museum van Yad Vashem en bracht hij een bezoek aan het Nederlandse verzorgingshuis Beth Juliana