Zomerfotosessie 2020

Vandaag was het weer tijd voor het jaarlijkse persmoment met Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en hun dochters de Prinsessen Amalia , Alexia en Ariane aan het begin van de zomervakantie.

Net als vorig jaar werd het gezin vast gelegd in de tuin van hun woning Paleis Huis ten Bosch. Er in verschillende samenstellingen geposeerd en Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima spraken na afloop nog met de pers.

Tijdens het gesprek ging het uiteraard veel over corona. De Koning hamert op het belang van afstand houden en drukte vermeiden. Er was dan nu ook minder pers aanwezig dan gebruikelijk en er waren vakken gemaakt zodat 1,5 meter inzichtelijk was.

Het koningspaar gaf aan het directe contact met het publiek te missen. Een van de kenmerken van de Nederlandse monarchie was de ‘aanraakbaarheid’, stelde de Koning. Het is nu gewoon even niet mogelijk, helaas. Maar benadrukte ze ook, daar stond wel tegenover dat het koningshuis in deze tijd in de media wel zeer zichtbaar was.

Ook de invloed van corona op Prinsesjesdag komt ook nog aanbod in het gesprek

Zij zelf waren de afgelopen maanden goed doorgekomen. Meer tijd kunnen doorbrengen met gezin was waardevol benadrukte ze allebei. Koningin Maxima was ook blij haar moeder op het dieptepunt van de Coronacrisis bij zich te hebben. Zij was vlak voor de coronauitbraak naar Nederland gekomen om tijdens het staatsbezoek aan Indonesië op haar kleinkinderen te letten en kon vervolgens niet terug. Ondertussen is ze wel weer terug in Argentinië. Ook met de moeder van de Koning was geregeld contact. Verschillende keren bezoekt het gezin haar op Drakensteyn. Wel houdend aan de 1,5 afstand. De Koning vertelde dat zijn moeder de periode ook goed was doorgekomen. Ze had in de tuin gewerkt, geboetseerd en gelezen en “genoten van de kleine dingen waaraan ze anders nooit toekwam.”

Ander onderwerp van gesprek was racisme.  “Artikel 1 van de grondwet verbiedt discriminatie op allerlei gronden. Alleen het hebben van goede wetgeving is niet genoeg. Zolang er impliciet en expliciet discriminatie plaatsvindt in Nederland, moeten we dat als samenleving aanpakken.” Aldus de Koning. Hij ziet voor zichzelf ook een rol weggelegd, door op alle niveaus “verbindende discussies” te blijven voeren.

Hij geeft verder aan de discussie over het omstreden ‘slaven-paneel’ op de Gouden Koets te volgen. Verwijderen vindt hij niet nodig Het maakt deel uit van het Nederlandse culturele erfgoed stelt hij. Maar of hij na de restauratie er nog in rond gaat rijden dat wil hij te zijner tijd bekijken.

Ook werd gesproken over het social media gebruik van hun dochters. en Koning Willem-Alexander vertelde dat Prinses Amalia, die komend jaar in het laatste jaar van Gymnasium zit, nog geen concrete plannen heeft voor vervolgstudie. De Koning gaf aan dat er op dit moment aan een tussenjaar gedacht word, maar het kan nog veranderen. Te zijner tijd word daar mededeling over gedaan.

Bekijk HIER beeld van het gesprek met de pers

De vraag waar de vakantie naar toe gaat blijft zoals altijd onbeantwoord , maar het lijkt er op dat ze na de fotosessie vertrokken zijn naar hun vakantiewoning in Griekenland.

Klik op de linken in de tekst om meer videobeeld te bekijken