Terug naar… 30 April 1980

Het is vandaag precies 30 Jaar gelden dat Koningin Beatrix als nieuwe Koningin in Amsterdam gehuldigd werd. Het was een bijzondere dag. Niet alleen omdat er met koningin Beatrix een nieuwe tijd aanbrak , maar vooral omdat er groot protest was. Genoeg reden om eens terug in de tijd te gaan en eens te kijken wat er allemaal gebeurden op 30 April 1980.

30 April 1980
Inhuldiging van Koningin Beatrix verstoord door demonstraties en rellen.

Amsterdam – Vandaag was het dan zover de inhuldiging van Prinses Beatrix als de nieuwe koningin. Het zonnetje scheen en het had een echt volksfeest moeten worden , maar actievoerders van de kraakbeweging en andere relschoppers maken dat deze dag een hele andere wending kreeg. De opstand van de Kraakbeweging kwam niet onverwachts het was al een tijdje onrustig in Amsterdam en kraakbeweging en overheid stonden op voet van oorlog met elkaar. Binnen de kraakbeweging werden al een tijdje voorbereidingen getroffen voor een dag vol actie en protest. De leus Geen woning, geen kroning ging door het land en sprak boekdelen. Amsterdamse krakers hadden ook medestanders opgeroepen om naar de hoofdstad te komen om de strijd tegen de woningnood kracht bij te zetten. Om te voorkomen dat de krakers de inhuldiging zouden verstoren werden er bijna tienduizend man politie, marechaussee en militairen in Amsterdam ingezet. De binnenstad van Amsterdam was een vesting. Zo was er een pasjesregeling voor bewoners , waren er scherpschutters aanweizg op de daken en was het luchtruim boven de stad verboden gebied , maar dat bleek niet genoeg. Een verslag van deze dag vol onrust.
De dag begon al vroeg met 101 saluutschoten. Het was nog rustig en de zon begon al wel door te komen. Niet lang na de saluutschoten kwamen de eerste gasten in Paleis op de Dam aan. Deze gasten waren: de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de ministerraad, een afvaardiging uit de Nederlandse Antillen, de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, de burgemeester van Amsterdam en de directeur van het Kabinet der Koningin. Rond kwart voor tien komt Koningin Juliana met haar familie binnen. Na een korte toespraak tekent ze even na tienen de acte van abdicatie en daarmee staat het officieel op papier dat Beatrix onze nieuwe koningin is. Zoals de traditie is bij een troonswisseling verschenen de afgetreden koning(in) en de nieuwe koning(in) op het balkon van het Paleis op de Dam in Amsterdam. Het begon toen al onrustig te worden en Juliana had moeite om boven het rumoer uit te komen. Ze spreek de woorden ‘zojuist   Zojuist heb ik afstand gedaan van de regering. Ik stel u Beatrix voor uw nieuwe koningin.’ Als Juliana is uitgesproken spreek ook de nieuwe koningin , Beatrix , de mensen massa toe. Na de toespraken komen ook prins Bernard , prins Claus en Prins Willem Alexander , Prins Johan friso en Prins Constantijn het balkon op. Ondanks de veiligheidsmaatregelen komt het toch tot grote rellen en opstanden. De krakers weten hun slag te slaan en dat was niet het enige wat de dag verstoorde een deel van die actievoerders ging namelijk nog verder dan kraken en hielden demonstraties om hun afkeer van de monarchie te laten blijken en de kloof tussen rijk en arm onder de aandacht brengen , ook ontstonden er rellen tussen jongeren en de ME. Deze rellen zorgde voor een hevig gevecht, met als gevolg honderden gewonden en miljoenen guldens schade. Ondanks alles gaat de inhuldiging toch door en in Paleis op de Dam worden ondertussen officiële foto’s gemaakt. Terwijl de onrust in Amsterdam toeneemt komt Koningin Beatrix samen met haar man prins Claus rond 15.00 de Nieuwe kerk ingelopen. Na dat er geroepen werd ‘de koningin’ werd het Wilhelmus ingezet. Koningin Beatrix neemt plaats op haar stoel en houdt haar toespraak. Deze toespraak sluit de nieuwe koningin af met de woorden “Ik zweer dat ik de onafhankelijkheid en het grondgebied van de Staat met al mijn vermogen zal verdedigen en bewaren; dat ik de algemene en bijzondere vrijheid en de rechten van alle mijne onderdanen zal beschermen, en tot instandhouding en bevordering van de algemene en bijzondere welvaart alle middelen zal aanwenden, welke de wetten te mijner beschikking stellen, zoals een goed koning schuldig is te doen. Zo waarlijk helpe mij God Almachtig.” en daarmee is ze officieel de nieuwe koningin van Nederland. En dat word door de nieuwe koningin en haar gasten nog tot in de late uren gevierd aan boord van het “Prinses Beatrix” schip. Daar was behalve een receptie , een koud buffet ook prachtig vuurwerk. 30 april 1980 gaat is een onvergetelijke dag geworden die niet meer alleen de geschiedenis in gaat als ‘de kroning’, maar vooral ook als het kroningsoproer’.

Een foto overzicht van deze dag

Dit bericht is geplaatst op 30 april 2010. Het is geplaatst in de vorm van een krantenartikel , maar het is geen letterlijk krantenbericht uit 1980. Meer beelden kijken van deze dag? Bekijk dan ook eens deze beelden

2 gedachten over “Terug naar… 30 April 1980

  • 30 april 2010 om 2:28 pm
    Permalink

    Wat leuk om dat allemaal terug te zien, het zal wat voor haar geweest zijn!
    Nu ben ik meer foto’s aan het plaatsen, kies maar uit, je mag zelf weten welke!

Reacties zijn gesloten.