Terug naar….. 8 juli 2000

Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat Prins Bernhard en Prinses Annette voor de kerk trouwden. Tijd voor een nieuwe terug naar..

8 juli 2000

Prins Bernhard en Annette getrouwd voor de kerk

Utrecht Twee dagen geleden trouwden Prins Bernhard met Annette voor de wet in het Paushuize Utrecht, vandaag was de Domkerk van dezelfde stad toneel voor hun kerkelijk huwelijk.

Embed from Getty Images

Samen met hun ouders kwam het bruidspaar aan bij de kerk. Voor de gelegenheid koos de bruid voor een jurk met ivoorkleurige taft, een rij knoopjes, ronde, lage hals en brede kraag ontworpen door Frans Molenaar.

In de kerk zaten andere familieleden en vrienden. Tijdens de kerkdienst, die geleid werd door Dominee Anne van der Meiden (emeritus-voorganger van de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden), werd er door Prins Pieter-Christiaan een stuk van ‘de Prediker’ gelezen. Prins Floris las op zijn beurt dan weer een stuk uit Johannes (een Bijbelverhaal) en Prinses Christina zong een prachtig Italiaans lied “Amarilli” van Caccini. 

Als getuigen traden onder andere Prins Maurits en Prinses Marilène op.

Het gospelkoor Berget Lewis & The Gospeltrain sluit af met de gospel “You’ve got a Friend”.

Na de dienst volgende nog een besloten receptie in het Academiegebouw en een feest in Paleis het Loo , met onder andere optreden van Rene Froger , die bevriend is met het paar.

Terug naar… 31 mei 1940

31 mei 1940

Prinses Irene gedoopt in Buckingham Palace

LondenVanwege oorlogdreiging was nog niet gekomen tot een doop. Vandaag vond dan toch de doop van, de tweede dochter van Prinses Juliana en Prins Bernhard plaats.

Uit vrees voor Duitse luchtaanvallen vond de doop in het geheim in Londen, de huidige verblijf plaats van het gezin. De Britse Koning George en zijn vrouw Koningin Elisabeth stonden er op dat de doop plaats zou vinden in de kapel van Buckingham Palace en zo gebeurde het. Onder de aanwezige naast het gezin , Koningin Wilhelmina onder andere ook de Engelse Koning George en zijn vrouw Koningin Elisabeth. De laatste trad op als een van de peetgetuigen van het prinsesje. Andere peetgetuigen was de Nederlandse strijdkrachten. De doop werd voltrokken door hervormde predikant van de Nederlandse kerk van Londen, dominee J. van Dorp, en de Engelse hofpredikant. Dominee J. van Dorp sprak over de tekst Johannes 14:27 ‘Vrede laat Ik U, mijn vrede geef Ik U; niet gelijkerwijs de wereld hem geeft, geef Ik hem U’. Hij haalde aan dat de naam Irene, een naam van hoop op vrede was. Die hoop was niet vervuld, maar zei de predikant het blijft een vertolking van de vurige wens. De vrede van Christus kan ook in de storm worden ervaren en die vrede zal dit kind moeten vinden. Hij riep Prinses Juliana en Prins Bernhard op hun kind niet de vrede van de wereld te zoeken, maar haar te leren ‘den moeilijken, den strengen, den nauwen weg te gaan, want dit is de eenige weg die tot het leven leidt.’

Hij besloot de plechtigheid met een wens en zegenbede: ‘Worde dan die vrede U beiden rijkelijk geschonken en vermenigvuldigd. Dat vragen wij van God. Dat bidden wij U toe: de Heer zegene en behoede U. Hij doe Zijn aangezicht over U lichten en zij U genadig. Hij verheffe Zijn aangezicht over U en geve U vrede. Amen.’

In de serie ‘Terug naar..’ wordt in de vorm van een een krantenbericht teruggeblikt op een gebeurtenis uit het verleden. Voor de informatie uit dit artikel is gebruik gemaakt van Digibron

Terug naar…. 25 augustus 2005

Vandaag precies 10 jaar vond het Burgerlijk huwelijk van Prins Pieter-Christiaan en Anita plaats is. Een mooie gelegenheid een terug te blikken..

25 augustus 2005 

APELDOORN –  Vandaag was Paleis het Loo het decor voor het burgerlijk huwelijk van Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita.  De bruid droeg een pakje van zijde in de kleuren geel en groen. Dat was ontworpen door de uit Singapore afkomstig, nu in Parijs werkende couturier, Andrew NG. Het paar kwam bij Het Loo aan in een Rolls Royce, een voormalige hofauto van koning Olav van Noorwegen.

Het huwelijk werd voltrokken door burgemeester G. de Graaf van Apeldoorn.  Bij de plechtigheid waren naast familie en vrienden ook de premier en de beide Kamervoorzitters aanwezig. Van de familie ontbraken prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Ze zijn met vakantie. Ze komen zaterdag wel naar de kerkelijke plechtigheid. Prins Friso en zijn vrouw Mabel ontbraken donderdag ook. Ook zijn zullen er zaterdag wel bij zijn

Prins Christiaan is de van de derde zoon van prinses Margriet. Hij heeft voor zijn huwelijk geen toestemming laten vragen  aan het parlement en heeft met zijn jawoord het lidmaatschap van het Koninklijk Huis verloren. Volgens de prins zou dat toch alleen maar theoretisch zijn geweest.
Zaterdag volgt de kerkelijke inzegening in Noordwijk, door de Amsterdamse doopsgezinde predikant ds Henk Leegte.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Terug naar… 28 juni 1965

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat de verloving van Prinses Beatrix en Prins Claus bekende gemaakt. Een mooi moment voor een nieuw logje in de categorie terug naar…  Dit keer geen artikel , maar beelden van het moment.

28 juni 1965
Prinses Beatrix officieel verloofd


Nog een paar foto’s:

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

In the spotlights…. Prins Floris

Jeugd

Prins Floris , of voluit Floris Frederik Martijn Prins van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven werd op 10 april 1975 in Nijmegen geboren als vierde zoon van Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter. Zijn oudere broers zijn Prins Maurits (1968), Prins Bernhard (1969) en Prins Pieter-Christiaan (1972). Hij groeide op rond Paleis het Loo in Apeldoorn

Studie en werk

Prins Floris behaalde in 1993 zijn vwo-diploma aan het Christelijk Lyceum te Apeldoorn. Daarna studeerde hij in het buitenland een jaar moderne talen, waaronder Spaans. Vervolgens studeerde de Prins Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Leiden, in zowel de bedrijfsrechtelijke als strafrechtelijke afstudeervariant. In juni 2002 behaalde hij zijn doctoraal examen.

Werkzaamheden

Prins Floris begon zijn carrière als specialistisch beleidsmedewerker bij het Landelijk Parket en daarna werkte hij voor ABN AMRO en later Deutsche Bank in Amsterdam en Rotterdam , als directeur van de afdeling Corporate Finance van KPMG. Sinds januari 2014 is Prins Floris het hoofd van Gimv Nederland. 

Huwelijk en gezin

Embed from Getty Images

Op 25 februari 2005 werd de verloving van Prins Floris met Aimee Söhngen bekend, een dubbele verlovingsaankondiging wat broer Pieter Christiaan maakte tijdens dezelfde persontmoeting zijn verloving met Anita van Eijk bekend.  Prins Floris trad op 20 oktober 2005 in Naarden in het huwelijk met Aimée. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 22 oktober 2005, ook in Naarden.

Ondertussen hebben Prins Floris en Prinses Aimée  twee dochters en een zoon. Op 9 oktober 2007 werd Magali, voluit Magali Margriet Eleonoor, geboren en op 5 juli 2009 Eliane, voluit Eliane Sophia Carolina. Op 1 juli 2013 werd Willem Jan, voluit Willem Jan Johannes Pieter Floris, geboren.

Het gezin woont in Landgoed de Horsten aan de kant van Voorschoten.

Prins Floris door de jaren heen

197519761977197819791980198119821983 – 1985198619881996– 20052006200720092010201220132015

Terug naar… 30 April 1980

Het is vandaag precies 30 Jaar gelden dat Koningin Beatrix als nieuwe Koningin in Amsterdam gehuldigd werd. Het was een bijzondere dag. Niet alleen omdat er met koningin Beatrix een nieuwe tijd aanbrak , maar vooral omdat er groot protest was. Genoeg reden om eens terug in de tijd te gaan en eens te kijken wat er allemaal gebeurden op 30 April 1980.

30 April 1980
Inhuldiging van Koningin Beatrix verstoord door demonstraties en rellen.

Amsterdam – Vandaag was het dan zover de inhuldiging van Prinses Beatrix als de nieuwe koningin. Het zonnetje scheen en het had een echt volksfeest moeten worden , maar actievoerders van de kraakbeweging en andere relschoppers maken dat deze dag een hele andere wending kreeg. De opstand van de Kraakbeweging kwam niet onverwachts het was al een tijdje onrustig in Amsterdam en kraakbeweging en overheid stonden op voet van oorlog met elkaar. Binnen de kraakbeweging werden al een tijdje voorbereidingen getroffen voor een dag vol actie en protest. De leus Geen woning, geen kroning ging door het land en sprak boekdelen. Amsterdamse krakers hadden ook medestanders opgeroepen om naar de hoofdstad te komen om de strijd tegen de woningnood kracht bij te zetten. Om te voorkomen dat de krakers de inhuldiging zouden verstoren werden er bijna tienduizend man politie, marechaussee en militairen in Amsterdam ingezet. De binnenstad van Amsterdam was een vesting. Zo was er een pasjesregeling voor bewoners , waren er scherpschutters aanweizg op de daken en was het luchtruim boven de stad verboden gebied , maar dat bleek niet genoeg. Een verslag van deze dag vol onrust.
De dag begon al vroeg met 101 saluutschoten. Het was nog rustig en de zon begon al wel door te komen. Niet lang na de saluutschoten kwamen de eerste gasten in Paleis op de Dam aan. Deze gasten waren: de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de ministerraad, een afvaardiging uit de Nederlandse Antillen, de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, de burgemeester van Amsterdam en de directeur van het Kabinet der Koningin. Rond kwart voor tien komt Koningin Juliana met haar familie binnen. Na een korte toespraak tekent ze even na tienen de acte van abdicatie en daarmee staat het officieel op papier dat Beatrix onze nieuwe koningin is. Zoals de traditie is bij een troonswisseling verschenen de afgetreden koning(in) en de nieuwe koning(in) op het balkon van het Paleis op de Dam in Amsterdam. Het begon toen al onrustig te worden en Juliana had moeite om boven het rumoer uit te komen. Ze spreek de woorden ‘zojuist   Zojuist heb ik afstand gedaan van de regering. Ik stel u Beatrix voor uw nieuwe koningin.’ Als Juliana is uitgesproken spreek ook de nieuwe koningin , Beatrix , de mensen massa toe. Na de toespraken komen ook prins Bernard , prins Claus en Prins Willem Alexander , Prins Johan friso en Prins Constantijn het balkon op. Ondanks de veiligheidsmaatregelen komt het toch tot grote rellen en opstanden. De krakers weten hun slag te slaan en dat was niet het enige wat de dag verstoorde een deel van die actievoerders ging namelijk nog verder dan kraken en hielden demonstraties om hun afkeer van de monarchie te laten blijken en de kloof tussen rijk en arm onder de aandacht brengen , ook ontstonden er rellen tussen jongeren en de ME. Deze rellen zorgde voor een hevig gevecht, met als gevolg honderden gewonden en miljoenen guldens schade. Ondanks alles gaat de inhuldiging toch door en in Paleis op de Dam worden ondertussen officiële foto’s gemaakt. Terwijl de onrust in Amsterdam toeneemt komt Koningin Beatrix samen met haar man prins Claus rond 15.00 de Nieuwe kerk ingelopen. Na dat er geroepen werd ‘de koningin’ werd het Wilhelmus ingezet. Koningin Beatrix neemt plaats op haar stoel en houdt haar toespraak. Deze toespraak sluit de nieuwe koningin af met de woorden “Ik zweer dat ik de onafhankelijkheid en het grondgebied van de Staat met al mijn vermogen zal verdedigen en bewaren; dat ik de algemene en bijzondere vrijheid en de rechten van alle mijne onderdanen zal beschermen, en tot instandhouding en bevordering van de algemene en bijzondere welvaart alle middelen zal aanwenden, welke de wetten te mijner beschikking stellen, zoals een goed koning schuldig is te doen. Zo waarlijk helpe mij God Almachtig.” en daarmee is ze officieel de nieuwe koningin van Nederland. En dat word door de nieuwe koningin en haar gasten nog tot in de late uren gevierd aan boord van het “Prinses Beatrix” schip. Daar was behalve een receptie , een koud buffet ook prachtig vuurwerk. 30 april 1980 gaat is een onvergetelijke dag geworden die niet meer alleen de geschiedenis in gaat als ‘de kroning’, maar vooral ook als het kroningsoproer’.

Een foto overzicht van deze dag

Dit bericht is geplaatst op 30 april 2010. Het is geplaatst in de vorm van een krantenartikel , maar het is geen letterlijk krantenbericht uit 1980. Meer beelden kijken van deze dag? Bekijk dan ook eens deze beelden