Koningsdag 2020

Door de uitbraak van het coronavirus moeten we zoveel mogelijk thuis blijven en 1,5 meter afstand houden. Dit geld ook voor deze Koningsdag. En daarom zit deze Koningsdag er anders uit.

Op afstand, maar samen.


RVD

Aan de start van de dag heette Koning Willem-Alexander onder toeziend oog van zijn gezin iedereen welkom op deze Koningsdag Thuis. Hij bedankte de het Koninklijke Concertgebouw Orkest voor de opening, de verdere organisatie en benadrukte dat iedereen moet volhouden. Ook richtte hij speciaal het woord tot de organisatie van Koningsdag Maastricht en al die mensen in die zorg die zich inzetten tegen Corona

Koningsdag thuis belooft een unieke Koningsdag te worden. En dan vooral uniek, omdat ik hoop dat het de aller, allerlaatste Koningsdag thuis van de geschiedenis zal zijn. Probeer er daarom het allerbeste van te maken.

Koning Willem-Alexander in de videoboodschap aan de start van de dag

Uniek werd het, waar voorheen een plek bezocht werd was er deze koningsdag een heuse videobel tour door heel Nederland. Het gezin en andere leden van de Koninklijke Familie belde mee met verschillende digitale groepen en workshops en spraken met de mensen die deelnamen aan het online platform Koningsdag thuis.

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima belde eerst met zorgmedewerkers van het Maastricht UMC+ en de de burgemeester van Gemeente Maastricht.

Samen met haar dochters opende Koningin Maxima vervolgens de online kleedjesmarkt voor Kika


RVD

Verder videobelt de Koning mee met een workshop van Anna Yilmax (winnares Heel Holland Bakt) en een vragensessie van Diederik Jekel.Koningin Máxima videobelt mee met een pianoworkshop van Jeroen van der Boom. Prinses Amalia videobelt mee met een vraaggesprek voor paardenliefhebbers met Anky van Grunsven. Prinses Alexia en Koningin Máxima videobellen met een vlogworkshop van Enzo Knol.

RVD

Koning Willem-Alexander schoof ook digitaal aan bij het tv-programma ZappLive. Hier kreeg hij brieven overhandigd die door kinderen waren ingestuurd. Deze felicitaties zijn gebundeld in dit digitale boek: https://vertelhetdekoning.nl

Het gezin van de Koning waren niet de enige leden van de familie die deelnamen aan de initiatieven op Koningsdag Thuis. Prins Constantijn en Prinses Laurentien sloten aan bij een kennisquiz over de ruimte(vaart) met André Kuipers, Prins Maurits en Prinses Marilène hebben video gebeld met Patrick Stoof en creatievelingen die versieringen hebben geknutseld voor Koningsdag. Prins Floris en Prins Pieter-Christiaan traden op als dj

De koninklijke deelname aan de dag werd afgesloten met nationale toost en daar sloot niet alleen de jarig en zijn gezin aan, maar ook Prinses Beatrix , Prinses Mabel , Prins Constantijn en Prinses Laurentien, Prins Maurits en Prinses Marilène , Prins Bernhard, Prinses Annette , Prins Pieter-Christiaan, Prinses Anita , Prins Floris en Prinses Aimee deden via videoverbinding mee.

Prinses Beatrix en Prinses Constantijn hadden nog een boodschap voor de Koning.

De Koning zelf nam ook zelf nog het woord. Hij bedankte zijn familie voor de bijzondere, ontroerende digitale moment om vervolgens een toost uit te brengen op iedereen die in deze bizarre tijd het land draaiende te houden.

En met het toezingen van de koning door zijn familie kwam er een einde aan deze unieke Koningsdag

Eén gedachte over “Koningsdag 2020

  • 28 april 2020 om 3:39 pm
    Permalink

    That was so nice of them to video chat with the everyday people! It’s great to see. I think they are awesome. We saw the King & Queen when they came to Meijer Gardens here in Grand Rapids. It was so exciting! We can’t wait t0 visit the Netherlands once travel is allowed again. My boyfriend is half Dutch/ half American. We believe his Dutch side of the family is from Utrecht. Our favorite time of year is of course Tulip Time!

Reacties zijn gesloten.